Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: APH Cultural

Florin Toma la Biblioteca Iorga PloiestiDespre revista „Viaţa Românească" puţini ştiu că a ieşit de sub tipar, pentru prima dată, în 1906, iar de atunci apariţia sa nu a fost întreruptă decât între 1916 şi 1920, în timpul Războiului. Ieri, la Biblioteca „Nicolae Iorga" din municipiu, spiritul „Vieţii Româneşti" a vibrat în faţa ploieştenilor prin vocea scriitorului Florin Toma.

Revista „Viaţa Românească", apărută la Iaşi, sub conducerea lui Constantin Stere şi Paul Bujor (pentru partea ştiinţifică), apoi, a lui Garabet Ibrăileanu, este un adevărat fenomen literar. La „Viaţa Românească" au colaborat I. L Caragiale, Octavian Goga, Al. Vlahuţă, Eugen Lovinescu, Al. Philippide, I. G. Duca, G. Topârceanu şi Ion Minulescu. Au apărut în paginile revistei semnăturile Elenei Farago, a lui Şt. O. Iosif, Victor Eftimiu, dar şi Mihail Sadoveanu, Calistrat Hogaş, Ioan Al. Brătescu-Voineşti, Jean Bart, Demostene Botez, Otilia Cazimir, Mihai Codreanu, Hortensia Papadat-Bengescu, George Coşbuc. Şi-au pus amprenta Ion Minulescu, Luca I. Caragiale şi Ioan Gherea, Al. O Teodoreanu, Gr. Antipa, D. I. Suchianu, filosoful D. D. Roşca şi esteticianul Tudor Vianu. Să nu-i uităm pe Marin Preda, Nicolae Breban, şi Nichita Stănescu, dar nici pe Constantin Noica şi Mihai Şora. În paginile revistei Uniunii Scriitorilor din România au mai semnat Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, Sânziana Pop şi Traian T. Coşovei. Sunt numai unele dintre cele mai puternice nume ale literaturii noastre, a căror valoare va rămâne legată pentru totdeauna de paginile „Vieţii Româneşti". Astăzi, revista este perpetuată de către un colectiv la fel de distinct, din care face parte invitatul din această săptămână al Bibliotecii „Nicolae Iorga" din Ploieşti, scriitorul Florin Toma.

Întâlnirea publicului ploieştean cu omul şi scriitorul Florin Toma, redactor al prestigioasei publicaţii editate de către Uniunea Scriitorilor din România, s-a desfăşurat într-o atmosferă relaxată şi plină de bună dispoziţie la Biblioteca „Nicolae Iorga" din Ploieşti. Evenimentul a avut mai multe valenţe: cunoaşterea de către tânărul public, aflat încă în băncile şcolii, a personalităţii unui scriitor consacrat al USR, dar şi prezentarea unor titluri editoriale de ultimă oră: volumul „Oraşul jumătăţilor de înger", cel mai recent număr al revistei „Viaţa Românească", dedicat poetului ploieştean Ion Stratan, volumul „Crimele din strada Cerului" al aceluiaşi poet îndrăgit, carte apărută sub patronajul Festivalului artelor „Nichita la echinocţiu" în 2013, dar şi publicaţia „Infinitezimale", prezentată de către regizorul Mihai Vasile.

Un artist, un intelectual şi, lucru mai rar decât intelectual la români, una dintre cele mai verticale dar şi mai sinuoase stilistic şi voluptos alambicate dicţii în presă, editorialist la Evenimentul Zilei. Un jurnalist ferm, fără salamalecuri şi alte turciri şi un prozator cu dificultăţi care vor fi răsplătite. A venit cu daruri pentru bibliotecă, dar şi pentru public: penultimul său volum, romanul «Oraşul jumătăţilor de înger»" şi revista «Viaţa Românească», unde autorul este redactor. În curând va apărea un volum nou semnat de către maestrul Florin Toma", ne-a precizat prof. Nicolae Boaru, directorul Bibliotecii „Nicolae Iorga" din Ploieşti, gazda evenimentului.

Vă spun bună dimineaţa la orice oră din zi pentru că este implicit, pe lângă un salut, un îndemn la trezire, trezirea celui căruia îi adresez această urare", le-a spus scriitorul tinerilor din sală. „Îmi face plăcere să mă întorc în Ploieşti, pentru care am o iubire năpraznică şi sunt mândru că am antemergători, antevisători, antegânditori pe oameni extraordinari ca Nichita, Caragiale sau Nino Stratan", a continuat el.

„Oraşul jumătăţilor de înger"

Acest roman este unul cu o discretă cheie. Ar fi vorba despre un oraş al jumătăţilor de îngeri, deci un oraş în care cresc îngeri cu doar o aripă, dar care îşi închipuie că au două aripi", îşi caractezizează autorul Florin Toma volumul său recent.

Cineva spunea că suntem ceea ce suntem, dar, un pic, suntem şi ceva din ceea ce am vrea să fim, un pic din propria noastră proiecţie din interior. Sigur, trebuie să păstrăm un echilibru, altfel rămânem veşnic nişte naivi, fie devenim nişte impostori, dacă precumpăneşte impresia pe care o ai despre tine, ceea ce nu e în regulă pentru că lumea este într-o continuă criză de valori. Jean d'Ormesson (n.r. - scriitor şi eseist francez, membru al Academiei Franceze din 1973 şi membru de onoare al Academiei Române din 1995), care este decanul de vârstă al Academiei Franceze, a lansat în urmă cu o lună, într-un articol, un termen formidabil: inaptocraţie. Lumea este condusă de oameni pe care misia lor, la care s-au înhămat, îi cam depăşeşte. Pălăria e prea mare şi, din această pricină devin ca nişte oameni cu handicap, pe care nu-i poţi depăşi niciodată", a continuat scriitorul care şi-a demonstrat, apoi, stilistica citind câteva pagini din propriul roman.

cu gandul la nino stratan„Ar trebui să vă mândriţi cu Nino Stratan!"

Invitatul a prezentat, apoi, cel mai recent numărul al revistei „Viaţa Românească". „Lucrez la una dintre revistele de cultură şi artă prestigioase ale lumii culturale româneşti, o revistă înfiinţată în 1906 şi care păstrează câteva lucruri foarte preţioase: un conservatorism în atitudine - avem de-a face cu un tip de conservatorism de bun simţ, o păstrare a unor direcţii preţioase de la vremea aceea; noi păstrăm această atitudine de respect - , păstrăm o înaltă ţinută grafică şi stilistică, încercăm să menţinem standardul acela care a făcut ca, de-a lungul unui secol şi şapte ani, să treacă pe aici cele mai prestigioase semnături ale scriitorilor din veacul trecut. Păstrăm şi o mare calitate, aceea de a nu avea fotografii. Eu mă ocup de publicarea prozei şi scriu cronica de artă - ceea ce se întâmplă în piaţa de artă şi în galeriile bucureştene, dar şi, atunci când este cazul, chiar din Ploieşti. În numărul următor va fi, într-o cronică, şi un pasaj despre Valter Paraschivescu şi expoziţia lui de la Galeria de Artă din Ploieşti. Într-un alt număr al revistei, am scris un eseu despre Ploieşti, despre Muzeul de Artă, despre cum «o-ntoarcem ca la Ploieşti». Numărul acesta este dedicat lui Nino Stratan şi ar trebui să îl citiţi şi cu el ar trebui să vă mândriţi", a încheiat scriitorul, privind cu admiraţie „Crimele din strada Cerului", semnată Ion Stratan.

Back To Top