La începutul acestei săptămâni, foaierul Teatrului „Toma Caragiu" din Ploieşti a devenit neîncăpător pentru mulţimea de admiratori ai artei care a participat la vernisajul expoziţiei cu lucrările artiştilor plastici participanţi la cea de-a VIII-a ediţie a Taberei Internaţionale de Creaţie Plastică „Dan Platon", desfăşurată, anul acesta, la Brebu.
Deschiderea expoziţiei a stat atât sub semnul artei plastice, cât şi al folkului şi poeziei. Veniţi din Câmpina, Iulia Em şi Titus Constantin au oferit momente rafinate de folk, anticipând „Festivalul Castanilor – in memoriam Gabri Dobre" din acest weekend. Nu au lipsit nici versurile tematice, care au vibrat în acord cu nuanţele speciale ale picturilor de pe simeze. Poeziile au fost recitate chiar de către autori, membri ai Cenaclului „Atitudini", al Casei de Cultură „I. L. Caragiale" Ploieşti.
„În acest weekend, va avea loc cea de-a 14-a ediţie a «Festivalului Castanilor - in memoriam Gabi Dobre». Puţină lume ştie că Gabi Dobre a iniţiat acest festival printr-o seară de muzică şi poezie. Îmbinăm pictura, muzica şi poezia aici, la Teatrul Toma Caragiu şi este o sărbătoare a sufletului şi a ochilor", a declarat Luminiţa Avram, directorul Casei de Cultură „I. L. Caragiale", a municipiului Ploieşti.
„În acest an, în perioada 10-20 iulie, la Brebu, într-un loc cu o încărcătură arhitecturală istorică, dar şi cu o frumuseţe extraordinară, zece artişti plastici au fost provocaţi de acele ţinuturi minunate, pentru a lăsa în moştenire patrimoniului municipiului Ploieşti, 20 de lucrări. Pe toată durata festivalului, publicul ploieştean va putea admira creaţiile artiştilor pe simezele foaierului Teatrului Toma Caragiu", a mai dezvăluit Luminiţa Avram.
„Ploieştiul s-a confruntat, din 1968-1969, cu un festival de jazz, după aceea a venit Gabi Dobre care a iniţiat festivalul de folk, între timp, Filarmonica şi-a făcut datoria cu brio şi a ajuns pe marile scene ale Europei, Teatrul Toma Caragiu a devenit unul dintre primele trei-patru teatre ale României. Sunt mulţi oameni de cultură în Ploieşti pe care îi încurajăm să participe la tot ceea ce înseamnă viaţă culturală", a menţionat în cadrul evenimentului Iulian Teodorescu, viceprimar al municipiului Ploieşti.
În calitate de gazdă, Raluca Nicolescu, directorul Teatrului „Toma Caragiu", a lansat o invitaţie pentru toţi iubitorii artei: „Teatrul nostru va fi, oricând, deschis pentru lucruri frumoase şi va încerca să fie întotdeauna o gazdă minunată la toate evenimentele, fie că vor fi expoziţii, festival de jazz, de teatru, de folk, fie că vor fi următoarele premiere care sunt se află foarte aproape de scenă. Munca noastră îşi găseşte sensul în existenţa dumneavoastră în sală, nimic din ceea ce facem nu se face fără muncă, aşa că vă rugăm să ne răsplătiţi cu prezenţa dumneavoastră întotdeauna".
Culoare şi lumină
Picturile de anul acesta, sunt uimitoare şi au îmbogăţit, din nou, patrimoniul artistic al Ploieştiului. „Puţini cunosc personalitatea unui mare artist care a lucrat aici, a fost membru în filiala noastră, este un mare nume şi îi ducem dorul şi acum: Dan Platon. Personalitatea lui răzbate în timp şi este, într-adevăr, pentru noi, un maestru. Am căutat să îi păstrez numele şi să îi duc memoria mai departe prin proiectul pe care l-am iniţiat şi să îl ofer colegilor mei şi artiştilor de pretutindeni prin prezenţa lor în aceste zece zile, cât durează o tabără de creaţie", a declarat Marilena Ghiorghiţă, iniţiatorul taberei în 2006.
Brebu este o localitate încărcată nu doar de spiritualitate, de istorie, patrimoniu iconografic şi carte veche, ci este este şi o zonă binecuvântată de frumuseţi naturale deosebite, care s-au reflectat în lucrările artiştilor plastici. „Tabăra «Dan Platon», începută în 2006, este itinerantă. A avut loc şi la Breaza şi la Vălenii de Munte. De doi ani, a poposit la Brebu, un ţinut mirific pentru a putea crea şi a putea picta. Vorbesc de la sine lucrările care, de data aceasta, chiar sunt foarte luminoase, optimiste în culoare şi, poate puţină lume înţelege că un artist are nevoie de această ieşire în natură. Nu degeaba pleneriştii francezi ştiau ce înseamnă lumina, ce înseamnă culoarea, de a surprinde momentul zilei, chiar dacă artistul, a doua zi, se află într-o altă stare de a se implica în căutările lui de creaţie. De data aceasta, pânzele noastre vorbesc în acest foaier al Teatrului «Toma Caragiu»", a încheiat Marilena Ghiorghiţă.
Numele celor zece artişti participanţi la Tabăra Internaţională de Creaţie Plastică „Dan Platon" 2013 sunt cunoscute la nivel internaţional: Mariana Olteanu, Speranţa Ştefănescu, Marilena Ghiorghiţă, Maria Glica, Loredana Ioana Ene, Valter Paraschivescu, Zlatka Hristova Dekova (Bulgaria), Petar Vujosevic (Muntenegru), Janusz Poplawski (Polonia) şi Violeta Yordanova Apostolova (Bulgaria).
Valter Paraschivescu şi Janusz Poplawski sunt şi partenerii „Festivalului Castanilor – in memoriam Gabi Dobre", grafica afişului şi a programelor fiind realizată de către cei doi artişti plastici.