Categorie: APH Cultural

Festivalului Naţional de Muzică Folk „Toamna Castanilor” - In memoriam Gabi Dobre - Ediţia a X-a (Ploieşti 2009)  - Un regal al muzicii folk

 


În weekend-ul trecut, de vineri până duminică (9-11 octombrie), la Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti şi pe esplanada Palatului Culturii, în zona centrală a Municipiului Ploieşti s-a desfăşurat cea de-a X-a a festivalului-concurs de muzică folk Festivalului Castanilor - In memoriam Gabi Dobre, festival-concurs de muzică folk. Festivalul a fost organizat de Casa de Cultură "I.L. Caragiale” a Municipiului Ploieşti în colaborare cu Primăria Municipiului Ploieşti şi Teatrul "Toma Caragiu”. După cum precizează organizatorii, Festivalul Castanilor este un eveniment cultural ce se adresează în primul rând grupurilor şi interpreţilor individuali de muzică folk din ţară şi îşi propune depistarea, încurajarea şi promovarea tinerelor talente, readucerea în actualitate a acestui gen şi îmbogăţirea sa cu noi valori. Fiind o ediţie aniversară, iubitorii muzicii folk - care au umplut până la refuz sala de spectacole a Teatrului „Toma Caragiu”, fiind prezenţi în număr mare şi pe esplanada Palatului Culturii - au avut posibilitatea să asiste la un regal al muzicii folk. Trebuie reţinut aici faptul că Festivalul îşi mai propune să cinstească memoria celui care a fost Gabi Dobre, cunoscut ziarist ploieştean, realizator de emisiuni la posturi de radio şi televiziune locale dar şi la TVR Internaţional.

 

De la Maria Gheorghiu la Nicu Alifantis


Anul acesta Festivalul s-a desfăşurat în două secţiuni: Concursul propriu-zis şi Gala Laureaţilor. În primele două seri am asistat la recitaluri susţinute de „grei” ai muzicii folk, dar şi de ocupanţi ai locului I la ediţiile precedente. În ultima seară am asistat şi la o Gală Aniversară a Laureaţilor. Au susţinut recitaluri interpreţii Maria Gheorghiu, Dinu Olăraşu, Paul Arva, Gheorghe Gheorghiu, Mircea Vintilă & Brambura, Bogdan Grosu, Nicu Zota, Iulian Anghel, Ovidiu Scridon, Vasile Şeicaru, Ducu Bertzi & Mihai Neniţă, Mircea Baniciu, Nicu Alifantis & "ZAN” şi grupurile: „Emeric Set, "Unde”, "Nu acum”.
Juriul, care a avut o misiune dificilă, ă fost alcătuit din Titus Andrei (preşedinte), redactor şef emisiuni muzicale la Radio România Actualităţi, Viorel Gavrilă (compozitor, Mihai Cosmin Popescu (redactor la Radiodifuziunea Română, Dinu Olăraşu, cantautor, şi Corneliu Irimia, directorul Filarmonicii „Paul Constantinescu” Ploieşti.


Dragoste şi pasiune


Sâmbătă a avut loc şi o conferinţă de presă, urmată de gala Laureaţilor. „Festivalul de la Ploieşti este an de an mai bun, mai bine organizat şi îşi îndeplineşte rolul de a descoperi talente în domeniul muzicii folk” - avea să declare Titus Andrei în cadrul conferinţei. Organizatorii au primit aprecieri din partea participanţilor şi au arătat că muzica folk are nevoie de o mai mare susţinere şi promovare, aşa cum au găsit, indiscutabil, la Ploieşti. Potrivit membrilor juriului, în ediţia din acest an au avut parte de mulţi concurenţi care s-au prezentat la concurs cu piese foarte bune, cu texte şi muzică originală. „Pot să spun că am avut parte de un pluton de 10-12 folkişti a căror prestaţie ne-a arătat că putem să avem speranţe şi încredere în noua generaţie de interpeţi ai acestui gen muzical. Ei sunt tinerii care vin la aceste festivaluri cu multă dragoste şi pasiune, sunt adevăraţi eroi, oferindu-ne muzică şi versuri de calitate. Spun asta deoarece ei vin cam de prin toată ţara şi să participi la un asemnea Festival, cum este cel de la Ploieşti, nu este uşor, mai ales pentru ei, care nu sunt susţinuţi de sponsori sau investitori”, a mai declarat Titus Andrei.

 

„Soldat al identităţii culturale”


În cadrul dezbaterii cu tinerii interpreţi dar şi cu membrii juriului, Gelu Nicolae Ionescu, referent cultural la Casa de Cultură a Municipiului, a adus în discuţie rolul social care îi revine interpretului de muzică folk. Vorbitorii au subliniat faptul că poziţia sa este foarte importantă deoarece prin ceea ce face, prin muzica sa, devine un „soldat al identităţii culturale şi un mesager al societăţii” care se confruntă cu excese consumiste, marketing agresiv şi mai ales cu o promovare deşănţată a produselor subculturale, periferice şi lipsite de valoare! Problema promovării unot tinere talente, a interpreţilor de muzică folk este falsă atâta timp cât pe stadioane, la spectacole de gen există un interes dovedit al publicului - care umple la refuz atât sălile cât şi stadioanele - dar acest fapt atât de evident nu este luat în seamă de cei care se ocupă de grila de programe din radio şi televiziune.

 

Festivalul de la Ploieşti - din an în an mai bun


„Problema este generată de mass-media. Promovarea nonvalorilor, a unor interpreţi lipsiţi de talent muzical sau a vedetismului imitativ este o mare problemă şi, în condiţiile interesului exagerat pentru o falsă audienţă, se ajunge la promovarea unei subculturi muzicale. Prin faptul că Festivalul de la Ploieşti îşi menţine cota de interes, având an de an o mai bună organizare, şi că aici au venit tineri foarte buni ne face să sperăm că în curând vom avea parte şi de talente pe măsura celor din generţia veche precum Andrieş, Şeicaru, Alifantis ori Hruşcă!”.
La rândul lor, tinerii interpreţi au arătat că au nevoie de promovare, de susţinere deoarece se simt ignoraţi de atenţia celor care aduc tot felul de false vedete în prim planul radiourilor, televiziunilor, a presei în general. Membrii juriului le-au precizat participanţilor că un festival cum este şi cel de la Ploieşti trebuie să fie nu numai trambulină către o carieră în domeniu ci şi un laborator, un fel de examen, un loc în care nu te prezinţi doar în faţa unui juriu pentru a fi evaluat, dar mai ales în faţa publicului şi că pentru a fi un artist în toată puterea cuvântului este nevoie nu numai de talent, ci şi de voinţă, de cultură, de multă, foarte multă pregătire şi de o dăruire totală pentru muzică!
A fost o ediţie maraton. Organizatorii merită toate laudele. Interpreţii, nu doar cei care au obţinut premii, s-au situat la un nivel valoric care le va permite să obordeze cu încredere acest gen muzical. Despre mulţi dintre interpreţii tinerei generaţii de folkişti prezenţi la Ploieşti suntem siguri că vom mai auzi. Poate că totuşi s-ar impune o promovare mai agresivă în viitor a acestui festival, unul dintre cele mai importante festivaluri muzicale în general, nu doar al muzicii folk.

 

Laureaţii Festivalului


Premiul pemtru creaţie - Mihai Călian (Cluj)
Premiul pentru popularitate - grupul „Pastel” (Braşov), alcătuit din Iulia Caraiman şi Lucian Beder
Premiul Redacţiei Radio România Actualităţi (ex aequo) - Tendra Iacob (Sighişoara) şi Viorel Gheorghiu (Piatra Neamţ)
Premiul special pentru o solistă - Alexandra Sidon (Năsăud)
Premiul special pentru un solist - Emil Kindlein (Timişoara)
Premiul pentru măiestrie instrumentală - Florin Ştefan (Baia Mare)
Premiul de interpretare solist - Iulia Mitrea (Braşov)
Premiul de interpretare grup - Vox Harmony (Târgu Ocna)
Premiul de interpretare „Gabi Dobre” - Grupul „Noi”, alcătuit din Iulia Mitrea şi Titus Constantin (premiu înmânat de domnul Doru Dobre, tatăl lui Gabi Dobre
Trofeul Festivalului „Toamna Castanilor” - Mihai Călin (zis şi „Mishu”)

 

Back To Top