Categorie: APH Cultural

minigalerieÎn vremurile în care piaţa de artă devine, zi de zi, tot mai bogată în noi talente, noi idei şi modalităţi de expresie, colecţionarul de artă devine un reper, dar şi un vizionar. Unul dintre iubitorii de artă cu înclinaţii către plastica modernă este ploieşteanul Iustinian Sandu, care şi-a dedicat casa picturii şi creatorilor ei.

Pasiunea pentru artă: „moştenire de familie", ceva care a urmat „firesc".

galeria fortuna„Dragostea pentru frumos am primit-o de la părinţii mei care au fost iubitori de artă. Am crescut cu tablouri în casă, ei m-au învăţat ce înseamnă arta plastică, am mers împreună cu ei la artişti, învăţând, de la aceştia, multe aspecte ale artei. De exemplu, lucrările pictorului Tache Popescu, un foarte bun prieten, se regăseau în casă la noi. De mic mi-a plăcut sportul, se împleteşte, oarecum, cu arta, şi mi-a plăcut frumosul în general. La început, mergeam prin muzee. Când s-a deschis Casa de Licitaţii Alice, mă duceam din două în două duminici, să văd tablourile, maniera de lucru, dar şi preţurile pieselor, deşi nu aveam bani să cumpăr. Cu timpul, am reuşit să achiziţionez câte un tablou la preţuri modice, două-trei sute de dolari, lucrări pe care le am şi acum şi cărora le-a crescut valoarea la câteva mii de dolari. În decursul anilor, am reuşit să strâng o mică colecţie", ne-a povestit Iustinian Sandu.

Cum nimic nu este întâmplător, viaţa l-a adus lângă Victor Adam, cunoscut colecţionar de artă plastică şi susţinător al artiştilor de pretutindeni.
„El mi-a arătat lucrări realizate de artişti contemporani. Are o tabără la Hârsa, de zeci de ani, iar la îndrumarea lui, m-am orientat către pictura contemporană. Cunoscând mai bine artiştii, având lucrările lor, aveam şi o altă trăire în faţa operelor lor. O altă vibraţie: când privesc acum un tablou, mă gândesc şi la cel care l-a creat şi, astfel, are o istorie mult mai bogată decât cea pe care o are un tablou pe care l-ai achiziţionat printr-o licitaţie, dar despre care ştii că ţi-a plăcut, ştii autorul, însă nimic mai mult. Pe când cele pe ai căror pictori îi cunosc sigur are mult mai multe elemente în plus care te leagă de arta propriu-zisă. Cu timpul, mi-am făcut numeroşi prieteni în rândul artiştilor plastici", ne-a povestit colecţionarul ploieştean.

sclptura kruchTabăra internaţională de Pictură şi Sculptură „Augustin Costinescu"

Iustinian Sandu este şi susţinător al artelor, organizator al unei Tabere de creaţie la Sinaia. „Aveam o vilă la Sinaia şi m-am gândit să o folosesc în scop turistic. Apoi m-am gândit că mai bine aş pune-o la dispoziţia prietenilor cu un scop clar, mai ales că artiştii pe care i-am cunoscut sunt cu foarte mult bun simţ. Cu timpul, am început să organizez acolo tabere de pictură şi sculptură la care am invitat pictori consacraţi, iar colecţia mea s-a îmbunătăţit", ne-a mai povestit colecţionarul.
Nici numele taberei nu a venit întâmplător. „Pictorul Augustin Costinescu are o expoziţie permanentă la Sinaia. A donat, la Cazino-ul Regal, 100 de lucrări, în sala Grigorescu, iar expoziţia a rămas cu caracter permanet. Împrietenindu-mă foarte bine cu el, am ales ca numele lui să fie şi cel al Taberei de creaţie, mai ales că, prin generozitatea lui, mi-a înnobilat şi mi-a înzestrat camerele cu lucrări de-ale lui, la care ţin foarte mult", a continuat Iustinian Sandu.

Galeria de Artă Fortuna

Nici nu treci bine pragul casei lui Iustinian Sandu, că esti absorbit de culori şi tuşe care poartă semnătura zecilor de pictori pe care colecţionarul i-a cunoscut.

F Kollo„Printre cei care m-au marcat şi m-au impresionat mai mult se află Iacob Lazăr, Aurel Nedel, care s-a stins, de curând, la câteva zile după împlinirea vârstei de 84 de ani. Multe lucrări din colecţie poartă numele lui Traian Mârza care este preşedinte al UAP Alba, Marilena Măntescu - o reală elevă a lui Corneliu Baba, Sorin Adam - fiul domnului Victor Adam, care m-a călăuzit către pictura contemporană, Vasile Grigore, Traian Brădean, Simion Crăciun sau Minu Movilă.
De asemenea, am tablouri realizate de Marian Condruz, Mihai Şerbănescu - de la Târgovişte, Inga Edu din UAP Prahova, Ştefan Pelmuş din Valea Călugărească, vicepreşedintele UAP România, dl Florin Şuţu, Victor Munteanu, de asemenea pictorii ploieşteni se regăsesc pe simezele galeriei mele.

Printre ei Filip Kollo căruia, la început, i-am cumpărat câteva lucrări, după care a devenit o prietenie stabilă între noi şi am ajuns să cochetăm şi cu poezia, uneori. Foarte apropiat este şi Adrian Nicolae care a făcut şi lucrarea „Portretul copilului". Nu pot omite nici picturi ale artiştilor Rodica Lazăr, Ion Stătescu, Vladimir Zamfirescu, cel care a fost prieten cu Nichita, şi Mihai Cismaru", ne-a mai dezvăluit colecţionarul de artă.
Colecţiei sale de tablouri i se adaugă câteva icoane unice - unele din secolul al XV-lea, altele dăruite de artişti de renume, dar şi sculpturi, unele dintre ele semnate de Nicolae Kruch.
„Iubesc culoarea şi trăirile unice pe care le poţi avea în faţa unui tablou care transmite mesajul creatorului său. Dintre cele peste 300 de lucrări, aş considera 60-70 ca fiind de vârf. Iar înclinaţia pentru acest tip de manifestare artistică mă face să caut să îmi apropii, în jurul meu, oameni de calitate şi cu o anumită structură sufletească, sensibilă, aşa cum sunt artiştii", ne-a mai spus Iustinian Sandu.

Acesta este şi motivul pentru care, Iustinian Sandu şi-a transformat o parte din casa proprie într-o minigalerie de artă, în care organizează evenimente dedicate artei plastice. Cel mai recent eveniment a fost vernisajul expoziţiei pictorului Sorin Adam, iar în curând, iubitorii de artă din Ploieşti vor putea participa la vernisajul unei alte expoziţii, cea de icoane, a artistului Lucian Oprea.

Back To Top