Categorie: APH Cultural

locuinte neoliticPrimul parc arheologic din România în care vor putea fi văzute locuințe similare celor din perioada neolitică, specifice culturii Turdaș, va fi deschis peste doi ani în Hunedoara. Parcul va avea cinci hectare şi va fi situat în vecinătatea DN 7, Deva-Orăștie.
Proiectul este finanțat din fonduri alocate, de către Consiliul Județean Hunedoara, Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva. Coordonatorul științific al lucrărilor, prof. Sabin Luca, de la Muzeul Brukental din Sibiu, a stabilt astăzi, împreună cu autoritățile locale din comuna hunedoreană Turdaș, viitorul amplasament al parcului arheologic. Acesta va fi construit, în apropiere de Drumul Naţional 7, într-o zonă care a fost cercetată sistematic timp de mai mulți ani.
„În antichitatea străveche, situl de la Turdaș cuprindea aproape 100 de hectare, fiind cea mai mare incintă fortificată din zonă. Pe baza cercetărilor de aici am ajuns la concluzii științifice în ceea ce privește forma locuințelor, a gospodăriilor, a locurilor de adăpostire a animalelor sau atelierele de șlefuit piatra", a declarat Sabin Luca, citat de agerpres.ro.
Potrivit cercetătorului, viitorul parc arheologic va fi un model viu a ceea ce se întâmpla în zona Turdaș în urmă cu peste 6.200 de ani, locuințele ce vor popula parcul urmând să adăpostească obiecte descoperite în situl arheologic de aici sau replici ale acestora.
„Ne propunem ca acest parc arheologic să fie vizitabil în maxim doi ani de zile. Costurile de realizare sunt în sarcina MCDR Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara. După ce vom primi toate avizele necesare de la Ministerul Culturii vom încerca să atragem și finanțări europene nerambursabile", a explicat directorul MCDR Deva, Liliana Țolaș.
(ro.stiri.yahoo.com)

Back To Top