Categorie: APH Cultural


Concertul orchestrei simfonice a Filarmonicii de joi, 5 noiembrie, a oferit publicului un program pe cât de atractiv, pe atât de ambiţios.
Dirijorul RADU POSTÄ‚VARU a deschis spectacolul cu Simfonia nr. 100 „Militara” de Joseph Haydn. Prin intermediul acestei lucrări, orchestra, bine pusă la punct tehnic şi intonaţional, a oferit celor aflaţi în sală o versiune interpretativă care a scos în evidenţă tot farmecul - amestec de inspiraţie, echilibru şi ştiinţă - ce caracterizează opusurile acestui creator.

 

Delicatul Cătălin Rotaru
Marea surpriză a venit în partea a doua a programului când publicul a avut ocazia să asculte binecunoscutele Variaţiuni pe o temă rococco de Piotr Ilici Ceaikovski pentru contrabas şi orchestră. Concepute iniţial pentru violoncel acompaniat de orchestră, aceste Variaţiuni reprezintă o piatră de încercare pentru orice instrumentist-solist. Este de la sine înţeles că transpunerea lor la contrabas - instrument care nu are un repertoriu solistic prea vast, fiind destinat mai mult acompaniamentului - a făcut şi mai dificilă abordarea lor. Spre marea încântare a tuturor - ascultători şi orchestră - domnul CÄ‚TÄ‚LIN ROTARU, curajosul interpret al piesei, s-a dovedit a fi un adevărat virtuoz al contrabasului reuşind nu numai să învingă dificultăţile tehnice datorate, pe de o parte, scriiturii, pe de altă parte, transpunerii la un alt instrument, dar şi să ofere o interpretare nuanţată, sensibilă, delicată, perfect justificată stilistic. Pentru cei care au avut curiozitatea să citească cele câteva date din Programul de Sală privitoare la biografia domnului CÄ‚TÄ‚LIN ROTARU, performanţele sale nu sunt de mirare. Experienţa de instrumentist solist sau în cadrul unor formaţii camerale, cu un repertoriu vast prezentat nu numai în Statele Unite, cât şi activitatea sa de dascăl explică dezimvoltura abordării unor astfel de opusuri.

 

Spiritul latin
Efervescenţa spiritului latin a fost redată convingător în încheierea concertului de orchestra condusă de RADU POSTÄ‚VARU care a interpretat sclipitorul Capriciu Italian de Piotr Ilici Ceaikovski.

 

„Clopotele” lui Haciaturian
Seara conceristică de joi, 12 noienbrie (ora 19), va fi dedicată compozitorului Aram Haciaturian. Melomanii ploieşteni vor avea ocazia de a audia două opusuri celebre ale compozitorului armean: Concertul pentru vioară (solistă: Alina Tudorache) şi Simfonia a II-a „cu clopote”. La pupitrul dirijoral se va afla Maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi.

 

 

 

 

 

 

Back To Top