Categorie: APH Cultural

IMG 0105Luni, iubitorii de artelor plastice au avut ocazia să participe la una dintre expozițiile de excepție deschise la Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus". Artiştii plastici polonezi Magda Szplit şi Henryk Królikowski au prezentat publicului două tipuri de gravură reunite sub titlul „Urme de imaterial".

Expoziţia cuprinde 20 de linogravuri realizate de către Magda Szplit, opt printuri digitale ale artistului Henrik Krolikowski și mai multe fotografii care ilustrează un experiment urban ce a fost realizat în oraşul Kielce din Polonia. Vizitatorii vor avea ocazia să urmărească și un film de prezentare a experimentului realizat de către artistul polonez.

Vernisăm în această seară expoziția de gravură a doi importanți artiști polonezi, pe care i-am descoperit cu ocazia Bienalei Internaționale de Gravură Iosif Iser, ajunsă la cea de-a zecea ediție. Lucrările lor sunt foarte interesante și aduc un aer nou în sălile muzeului nostru", a declarat Florin Sicoie, directorul Muzeului Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus".

În prezența directorului adjunct al Institutului Polonez din București, Leszek Bialy, care a subliniat importanța acestui eveniment pentru colaborarea culturală dintre cele două țări, cei doi artiști plastici Magda Szplit şi Henryk Królikowski s-au adresat publicului ploieștean explicând cum au căpătat formă lucrările lor.

Magda Szplit este o cunoscută artistă din Polonia, în prezent cadru didactic la Universitatea Pedagogică din Cracovia, cu o impresionantă suită de expoziții impresionante la Galeria de Artă Modernă, Sandomierz, Polonia (2012), Piwnice Art Gallery, Kielce, Polonia (2013) și Fyns Grafiske Værksted, Odense, Danemarca, (2013). Arta Magdei Szplit reprezintă o formă specială de linogravură: punctată, prin care artista spune că a exprimat modul de manifestare al naturii, trecerea și ritmul timpului, cu schimbările vizibile, dar și transformarea cuvintelor în portrete. Criticii spun despre stilul Magdei Szplit că „imită nisipul mișcător, descompunerea materiei, iar pointilismul pictural sau apariția unor raze de lumină din întunericul profund devin, în acest caz, o modalitate inovatoare de analiză și înregistrare a viziunii" (Marian Rumin).

Henryk Królikowski a absolvit în 1997, Institutul Liturgic al Academiei Pontificale de Teologie din Cracovia, urmând apoi, Universitatea Pedagogică din Cracovia. Din anul 2000, a fost angajat la Academia Kielce, Institutul de Arte şi Educație din Kielce. A expus la Galeria de Artă Modernă, Sandomierz, Polonia, (2012), la Piwnice Art Gallery, Kielce, Polonia (2013) și la Fyns Grafiske Værksted, Odense, Danemarca (2013). În Ploiești, el a venit cu lucrările realizate în cadrul unui experiment artistic din 2013, inovație prin care a decorat cu o serie de lucrări grafice executate prin utilizarea printului digital, părțile laterale ale unui autobuz urban. Acestea ilustrau, într-o serie de imagini, ipostaze ale pasagerilor așezați pe scaune, care acoperă toată înălțimea și lungimea vehiculului.

„Este un eveniment important pentru că o solicitare din partea unor gravori care au participat la Bienala internațională Iosif Iser nu am mai avut până acum. Este o solicitare care ne onorează și mă bucur că cei doi gravori ne-au întrebat, la începutul anului, dacă pot să expună în muzeul nostru. Cred că, pe de o parte a fost o curiozitate să vadă cine sunt cei care organizează bienala în cadrul căreia se regăsesc numele a peste 300 de gravori din întreaga lume. Pe de altă parte, este un muzeu spectaculos despre care sper că artiștii vor povesti și altor colegi din Polonia, pe care îi așteptăm cu drag.
Mărturisesc că nu știam foarte clar direcția în care merg cei doi gravori numai din lucrările în care le-am văzut în cataloagele celor două ediții la care au participat. În momentul în care ne-au parvenit lucrările pentru a fi expuse, a fost o surpriză foarte plăcută. M-a surprins modalitatea de a grava linoleumul, a Magdei Szplit, eu, la rândul meu, preocupându-mă de această tehnică de gravură. Pe de altă parte, experimentul lui Henryk Królikowski este foarte interesant. A fost realizat cu niște printuri pe un autobuz care circula prin oraș, printuri care reprezintă niște simple ipostaze ale călătorilor din acel autobuz. Experimentul a fost fotografiat, dar și filmat, înregistrarea fiind prezentată într-una dintre sălile expoziției. Nu am mai văzut un astfel de experiment, cred că este unic. În ceea ce privește evenimentul, în ansamblul lui, s-ar fi potrivit extraordinar în cadrul bienalei, pentru că, peste tot în lume, în acest context, sunt organizate și expoziții de autori care au participat la bienale în anii anteriori", a precizat Valter Paraschivescu, șef al Secției Servicii Educative din cadrul Muzeului de Artă Prahova.

Expoziția rămâne deschisă publicului până pe 16 august.

GALERIE FOTO

IMG 0042

IMG 0070

IMG 0086

IMG 0099

Back To Top