Categorie: APH Cultural

victor-steromVictor Sterom s-a născut la data de 14 februarie 1937 în oraşul Mizil. Activitatea sa literară este foarte cunoscută: a publicat 33 de volume de versuri şi peste 500 de recenzii despre cărţile poeţilor, fiind recunoscut drept un critic literar de excepție.

Victor Sterom (pseudonim al lui Ioan Dumitrescu) a debutat în presă la revista Familia, în anul 1965. Primul său volum de versuri se numește „În iarnă cu fluturi albaştri" (Ed. Cartea Românească, 1974).

În perioada 1974 - 1989 desfăşoară activităţi de scriitor şi conducând cenacluri literare: al Casei de Cultură a Sindicatelor, al Armatei, al Palatului Culturii.

După 1989, activitatea sa literară se intensifică și începe să se dedice și criticii literare în reviste de profil din țară. Semnează în paginile publicațiilor Axioma, Apostrof, Arca, Astra, Dacia literară, Poesis, Tribuna, Timpul, Viaţa Românească, Oglinda literară, Zburătorul și multe altele. Este fondatorul revistelor „Sinteze literare" și „Esteu" din Ploiești.

În anul 1991, împreună cu poeţii ploieşteni Ioan Vintilă Fintiş, Marius Bunea, Stelian Stan, Vladimir Deteşanu, fondează Grupul de la Ploieşti, care va face cunoscută activitatea literară a poeţilor prahoveni în întreaga ţară.

Astăzi, Victor Sterom a plecat la ceruri. Să ne amintim de el citindu-i poezia. Odihnească-se în pace!

Înmormântarea este la Cimitirul Mihai Bravu, marți, 12 august. Slujba va avea loc la capela bisericii din Cioceanu, la ora 11.30.

 

Back To Top