Categorie: APH Cultural

premiul-nobel-pentru-pacePremiul Nobel 2014 pentru Chimie a fost câştigat de către trei cercetători, Eric Betzig, Stefan W. Hell şi William E. Moerner, laureatul ŞTEFAN HELL fiind născut în România, la Arad. Scriitorul Mircea Cărtărescu are șanse mari la Premiul Nobel pentru Literatură, care va fi atribuit joi, 9 octombrie.

Anunțul a fost făcut miercuri, 8 octombrie de Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de ştiinţe din Suedia, potrivit site-ului oficial al acestor distincţii prestigioase. Cei trei cercetători au fost recompensaţi pentru „dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie".

stefan hellŞTEFAN W. HELL s-a născut pe 23 decembrie 1962, în Arad şi este membru de onoare al Academiei Române din anul 2012. Este unul dintre directorii Institutului pentru Chimie Biofizică Max Plack din Gottingen, Germania şi director al Centrului german pentru cercetări contra cancerului din Heidelberg. Stefan W. Hell a studiat la Universitatea din Heidelberg, Germania, în 1981. Tot acolo, Stefan Hell a obţinut şi doctoratul în fizică, în 1990, cu o lucrare coordonată de fizicianul Siegfried Hunklinger.

Potrivit site-ului nobelprize.org, Stefan W. Hell este cetăţean german şi a absolvit cursurile Universităţii Heidelberg (Germania) în 1990. Stefan Hell a plecat în Germania în 1978, după primul an de liceu, urmat în Timişoara, stabilindu-se împreună cu părinţii la Ludwigshafen.

În perioada 1991-1993, Hell a colaborat cu Laboratorul European de Biologie Moleculară din Heidelberg, unde a reuşit să demonstreze principiile microscopiei 4Pi, patentată de el. Timp de trei ani, între 1993 şi 1996, a coordonat un grup din cadrul Universităţii din Turku, Finlanda, în departamentul de Fizică Medicală. O altă realizare importantă a lui Stefan Hell este şi înfiinţarea departamentului de Nanobiofotonică.

Pentru realizările sale din întreaga carieră, Stefan Hell a primit Deutscher Zukunftspreis ( un premiu pentru inovaţia germană), în noiembrie 2006, alături de multe alte premii la nivel internaţional. Printre acestea se numără şi premiul Carl Zeiss Research (2002), premiul Julius Springer Award for Applied Physics (2007), premiul Leibniz (2008) şi premiul Lower Saxony State (2008).

Stefan W. Hell a fost premiat cu Nobel pentru introducerea, în anul 2000, a conceptului de „golire prin emisie stimulată" (STED/ stimulated emission depletion) în microscopie, scrie gandul.info.

Două principii separate au fost premiate. Unul stabileşte metoda "golire prin emisie stimulată" (STED/ stimulated emission depletion), concepută de Stefan W. Hell în anul 2000. Două raze laser sunt folosite. Una stimulează moleculele fluorescente şi le face să strălucească, iar cealaltă anulează toate fluorescenţele, cu excepţia celor al căror volum este nanometric. Prin scanarea mostrelor analizate, nanometru cu nanometru, se obţine o imagine cu o rezoluţie mai bună decât limita formulată de Ernst Abbe.

Eric Betzig şi William Moerner, lucrând separat, au pus bazele celei de-a doua metode, "microscopia monomoleculară" ("single-molecule microscopy"). Această metodă se bazează pe posibilitatea de a porni şi de a opri fluorescenţa unor molecule individuale. Oamenii de ştiinţă scanează aceeaşi arie de mai multe ori, permiţând doar unui număr mic de molecule amestecate să strălucească de fiecare dată. Prin suprapunerea acestor imagini se obţine o imagine cu o super-rezoluţie la nivel nanomolecular. În 2006, Eric Betzig a folosit această metodă pentru prima dată. În prezent, nanoscopia este utilizată pe plan mondial, iar oamenii de ştiinţă descoperă cu ajutorul ei, aproape în fiecare zi, aplicaţii benefice pentru întreaga omenire, mai relatează sursa citată.

În 2013, premiul Nobel pentru chimie a revenit cercetătorilor Martin Karplus, Michael Levitt şi Arieh Warshel, pentru dezvoltarea modelelor multiscalare aplicabile în cazul sistemelor chimice complexe, potrivit realitatea.net.

Mircea Cărtărescu, pe locul 16, înaintea lui Umberto Eco sau Salman Rushdie

4. nimic de mircea cartarescuScriitorul român Mircea Cărtărescu (58 de ani) deţine o cotă egală – 25 la 1 – cu cele atribuite scriitorilor Milan Kundera, Thomas Pynchon şi Bob Dylan în ceea ce priveşte şansele de a câştiga premiul Nobel pentru literatură pe 2014. Scriitorul român se află pe locul 16 în clasamentul agenţiei de pariuri Ladbrokes, cu o cotă de 25 la 1, la egalitate cu nume prestigioase precum Milan Kundera (Cehia), Thomas Pynchon (SUA) şi Bob Dylan (SUA) și înaintea unor nume celebre ca Umberto Eco (23) sau Salman Rushdie (51).

Juriul Premiului Nobel pentru Literatură este alcătuit din 18 scriitori, profesori şi alţi membri ai Academiei suedeze.

Romanul „Orbitor" a lui Mircea Cărtărescu a făcut senzaţie în presa suedeză.

Potrivit agenției de pariuri, cele mai mari șanse la Nobelul pentru Literatură le are kenyanul Ngugi wa Thiong'o, cu o cotă de 4.5 la 1, urmat de japonezul Haruki Murakami şi jurnalista belarusă Svetlana Aleksijevitj.
Ladbrokes este una dintre cele mai mari şi mai vechi companii de pariuri din Marea Britanie, fondată în 1886 şi bucurându-se de o mare credibilitate.

Deliberările efective ale juriului Nobel rămân secrete şi nu vor fi date publicităţii decât peste mulţi ani.

În ultimii ani, scriitorul Mircea Cărtărescu s-a numărat printre favoriţii la premiul Nobel pentru literatură. Anul acesta, Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România (USR) l-a propus pe Mircea Cărtărescu, alături de Nicolae Breban, Norman Manea şi Varujan Vosganian, pentru premiul Nobel (chiar dacă această propunere este unilaterală şi nu este luată neapărat în considerare de juriul Nobel).

Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, la Bucureşti. A urmat cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti şi a debutat ca poet, în spiritul a ceea ce critica literară a numit „generaţia optzecistă". Treptat, s-a îndepărtat de poezie, dedicându-se aproape exclusiv prozei: nuvele, roman, un mega-opus în trei volume, „Orbitor" (1996-2007), privit de critică drept un reper al prozei româneşti contemporane, publicistică. Mircea Cărtărescu a fost decorat, în 2010, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, o prestigioasă distincţie acordată de statul francez în domeniul culturii. În 2006, scriitorul a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul „Meritul Cultural" în grad de Mare Ofiţer, titrează adevarul.ro.

CALENDAR NOBEL 2014

Premiul NOBEL pentru LITERATURĂ va fi atribuit joi, 9 OCTOMBRIE. Este mai prestigioasă şi mai intens mediatizată distincţie literară din lume. Trofeul îi aduce autorului o promovare la scară planetară, renume pe plan internaţional şi câştiguri financiare deloc de neglijat.

Premiul NOBEL pentru PACE - singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred NOBEL - va fi anunţat vineri, 10 OCTOMBRIE.

Premiul NOBEL pentru ECONOMIE va fi decernat luni, 13 OCTOMBRIE.

Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.
Ceremoniile de premiere vor avea loc la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred NOBEL, decedat în 1896.

ISTORIC NOBEL

Premiile NOBEL sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred NOBEL(1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

 

Back To Top