Categorie: APH Cultural

Partea întâi a concertului orchestrei simfonice a Filarmonicii de joi, 25 februarie 2010, a fost dedicată lui Felix Mendelssohn-Bartholdy. Pentru început a putut fi ascultată Uvertura „Visul unei nopţi de vară”. Întregul caleidoscop de sunete şi imagini sugerat de acest opus, toată feeria de miresme şi culori a unei „nopţi de vară” minunat redată prin intermediul muzicii au ajuns nealterate şi convingătoare la public datorită viziunii interpretative a dirijorului RADU POSTĂVARU.„Înţelesurile” şi intuiţiile Andreei-Laura Butnaru

 

A urmat Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră, piatră de încercare pentru orice instrumentist datorită dificultăţilor tehnice impuse de partitură. Tânăra pianistă ANDREEA-LAURA BUTNARU nu numai că a depăşit – aparent – fără efort aceste dificultăţi, dar a reuşit să dezvăluie publicului adevărata muzică a Concertului. La această performanţă au contribuit, alături de o tehnică de degete foarte bine pusă la punct, două elemente: ştiinţa de a obţine un sunet cantabil şi de a-l „modela” în funcţie de fraza muzicală şi – poate, cel mai important – aplicarea principiului potrivit căruia interpretarea de calitate nu se rezumă la a impresiona printr-o agilitate orbitoare sau prin tumulturi sonore, ci trebuie să conducă spre intuirea şi apoi redarea emoţiei artistice, a sensului (înţelesului) muzicii. Publicului – nu foarte numeros, dar entuziast – ANDREEA-LAURA BUTNARU i-a oferit, la bis, un Preludiu de Serghei Rahmaninov.

 

Tristeţe (sfâşietoare) şi veselie (strălucitoare)

 

În partea a doua a concertului, orchestra condusă de RADU POSTĂVARU a interpretat monumentala Simfonie a V-a de Piotr Ilici Ceaikovski. Ceea ce a impresionat a fost realizarea diferenţelor de atmosferă şi de caracter dintre părţile (mişcările) Simfoniei, acele treceri – uneori, bruşte – de la o tristeţe sfâşietoare la o seninătate, o veselie strălucitoare.

 

„Italiana”, „Carmen” şi (alte) şapte cântece

Primul concert al lunii martie 2010 (joi, 4 martie) va fi dirijat de Maestrul ILARION IONESCU-GALAŢI. Programul cuprinde Suita I din opera „Carmen” de Georges Bizet, Şapte cântece populare spaniole pentru voce şi orchestră (solistă, SORANA NEGREA-STOICA - mezzosoprană) şi Simfonia a IV-a „Italiana” de Felix Mendelssohn-Bartholdy.

Back To Top