liviu prunaru filarmonica ploiești
Categorie: APH Cultural

Începând cu stagiunea 70, valorosul violonist de talie internațională Liviu Prunaru va deveni solist concertist al orchestrei simfonice de la Filarmonica Ploiești. El cântă pe o vioară Stradivarius denumită Pachoud, realizată în 1694.


Violonistul Liviu Prunaru, solist prezent pe numeroase scene ale lumii, este concert-maestrul celui mai bine cotat ansamblu muzical din lume - Royal Concertgebouw Amsterdam.

Recunoașterea sa internațională a venit în urma numeroaselor participări și premii obținute la cele mai prestigioase concursuri de vioară. În colecția sa de trofee se regăsesc: medaliile de aur la Concursul internațional de vioară Dong-A Republica Coreea (1997), la Concursul internațional de vioară Rodolfo Lipizer Italia (1991), la Concursul de vioară R. Molinari Elveția, medaliile de argint la Concursul internațional de vioară Indianapolis SUA (1998) și la Concursul Regina Elisabeta Bruxelles (1993). Fiecare trofeu câștigat a fost urmat de câte o apariție publică impresionantă.

Violonistul Liviu Prunaru a concertat ca solist alături de orchestre renumite ca: Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Belgium National Orchestra, Westdeutsche Sinfonia, Athens Philharmonic Orchestra, Bari Symphony Orchestra, Orchestra Nationala Radio Bucuresti, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de Camera din Indianapolis, Meridian Symphony, Mississippi Symphony, Juilliard Symphony si Puchon Philharmonic Orchestra din Coreea si multe altele. În aceste apariții scenice a avut ocazia să colaboreze cu mulți dirijori ca Lord Yehudi Menuhin, Yuri Simonov, Andrew Litton, Peter Braschkat, Georges Octors, Cristian Mandeal, Lukas Vis, Horia Andreescu, Mario Benzecry si Park Eun Seong.

Liviu Prunaru cântă frecvent în toate marile orase ale lumii si este invitat în cadrul unor festivaluri prestigioase ca Menuhin, Enescu sau la festivalurile din Bruxelles, Buenos Aires, Wallonie, Flandra, Evian, Atena si Salzburg. Violonistul Liviu Prunaru a înregistrat numeroase CD-uri cu ansamblul Camerata Lysy. Propriul debut pe CD a fost lansat la Pavane Records si cuprinde lucrări de Strauss, Brahms, Gluck, de Falla, Saint-Saëns și Sarasate interpretate în compania pianistului Luc Devos.

VEZI ȘI: Filarmonica Ploiești: „Ucenicul Vrăjitor”, un proiect în parteneriat cu Teatrul Național București

Liviu Prunaru si-a început studiile de vioară la vârsta de 6 ani cu profesorul Oprișan la Craiova, orașul său natal. Invitat de violonistul Alberto Lysy să studieze cu el la Academia Menuhin din Gstaad, Elveția, din 1990, Liviu Prunaru avut ocazia să lucreze cu mari maeștrii ca Lord Yehudi Menuhin, Igor Oistrakh, Ruggiero Ricci, Nikita Magaloff, Jean-Pierre Rampal, Peter-Lukas Graf și Pierre Amoyal. După aceea și-a completat studiile cu Miss Dorothy DeLay la Juilliard School din New York unde a participat activ la master-class lui Itzakh Perlman.

Back To Top