arta naiva
Categorie: APH Cultural

 • „Pictori naivi ploieșteni” este expoziția de artă plastic deschisă în Foaierul Teatrului „Toma Caragiu” până la finalul acestei stagiuni.
• Artiștii ne-au dezvăluit subiecte de inspirație, emoții și planuri de viitor.
• Ce spune cunoscutul caricaturist Iulian Pena Pai despre expoziția tinerilor pictori naivi?


Vizitatorii pasionați de artă plastică ai Nopții Muzeelelor au putut admira, în Foaierul Teatrului „Toma Caragiu”, expoziția de pictură naivă a trei artiști ploieșteni cunoscuți publicului pentru umorul, profunzimea și talentul lor. Mihaela Ioana Mocanu, Maria Magdalena Dumitrache și Cristian Bădilă au adus o mică parte din munca realizată de ei în ultimii ani și ne-au dezvăluit din gândurile, emoțiile și proiectele lor.
În Foaierul Teatrului „Toma Caragiu”, atmosfera este colorată, amuzantă, dar și cu puternice accente pictural decorative. Motivele sunt tablourile care, odată privite, devin răspunsuri la întrebări, pamflete la situații reale, cât și revelații ale emoțiilor.

VEZI ȘI: ZILELE ORAȘULUI PLOIEȘTI. Concerte, spectacole, ateliere și târguri, între 20 și 22 mai, pe Bd. Independenței

„Ploieștenii care vor veni să vadă tablourile noastre vor zâmbi și, cu siguranță, au nevoie de acest lucru după ultimii doi ani. Un exemplu este „Spitalul de nebuni”, care are ca titlu complet „Spitalul de nebuni 20-21”, în care se vor regăsi ironic, vor înțelege mesajul din „Culorile iubirii” – într-o lume care a fost cenușie, dragostea ne-a ținut aproape unii de alții. „Orașul de smarald” este un tablou în care predomină culoarea verde și vrea să arate un oraș care dezvăluie puterea gândurilor de a se materializa atunci când suntem concentrați, punem sentimente și suntem într-o relație: atunci toată realitatea noastră se transformă și începe să strălucească”, ne-a exemplificat Cristian Bădilă, unul dintre pictorii expozanți. O serie de 53 de lucrări ale artistului vor face obiectul unei expoziții personale și care se vor concretiza într-o serie de cărți oracol, fiecare cu simbolul ei, care va fi publicată în viitorul apropiat.
Mihaela Ioana Mocanu a participat, până în prezent, la numeroase expoziții de artă naivă din țară și străinătate. Lucrările semnate la această expoziție poartă un singur sentiment: „Eu pictez ceea ce simt. De exemplu, „Pe un picior de plai, pe o gură de rai”: ce mi-a trecut prin cap, aia am făcut. Mi-am dorit să fac ceva care să fie foarte vesel, să transmită bucurie. În general pictez din aproape în aproape, am o idee vagă a ceea ce aș vrea să iasă, dar pe parcurs îmi vin idei și tot schimb. Am ales pictura naivă pentru că sunt o naivă și încă mai sunt copil, îmi plac lucrurile vesele, colorate, chiar dacă nu toate au un astfel de subiect. De exemplu, ursul îndrăgostit este o trăsnaie amuzantă căreia i-am dat viață prin iubire. Iar îndrăgostiților le stătea foarte bine într-o cană cu „Sărutul” lui Gustav Klimt. Sunt sclipiri care mă distrează și dacă privitorii se bucură odată cu mine sau simt ce vreau să le transmit, scopul meu a fost atins. Îi provoc și îi invit pe iubitorii artei să vină și să se bucure de eliberarea de norme. Ce ai în suflet, aia scoți!”, ne-a spus artista.
Maria Magdalena Dumitrache este pasionată de pisici și de mare. „Mini-seria cu animăluțe a fot creată într-o perioadă aglomerată, dar în care aveam inspirație. Sunt pasionată de pisici, și mi-am propus să le dedic o lucrare numai lor, apoi am spus că merge și un iepuraș și un cățel și a ieșit o mini-serie. Cel mai recent tablou al meu este „Primăvara”. Am fost invitați la un salon la Bacău și m-a entuziasmat subiectul. Mai sunt cele cu „Viața la țară”, inspirate din copilăria mea, când săteam mult pe la bunici, și te obișnuiești să îl vezi pe bețivul satului, căruța lăsată în drum, bicicleta și femeia care zbiară la toți copiii că fac gălăgie pe șanț. Am fost nevoită să accept că este un subiect al nostru pe care nu ai cum să îl ocolești. În ceea ce privește alte subiecte pe care le-am abordat, eu prefer marea și asta se vede în lucrările mele. Avem în plan participări la mai multe saloane naționale și internationale care, sper, vor avea loc anul acesta”, ne-a dezvăluit ea.
Cunoscutul caricaturist Iulian Pena-Pai a răspuns „prezent” invitației la vernisajul pictorilor naivi. „Este o expoziție care nu e departe de profesia mea de caricaturist. Arta naivă cred că a fost înaintea caricaturii, deși mulți spun că ceea ce facem noi a luat ființă înaintea tuturor tipurilor de artă, în peșterile din lume. Am venit să văd în realitate lucrările, la invitația prietenului meu Cristi, deși pe unele le-am văzut online. Mă bucură că a îmbățișat această artă. El a trecut prin mai multe stiluri și este bine că a ajuns la pictură. Are un grup de amici pictori naivi și împreună au fost invitați și apreciați la numeroase evenimente de gen. Am o preferință, un tablou, dar în special cele cu mesaj. Cristian Bădilă se apropie mult de adevărata pictură naivă, ceilalți expozanți având o tendință spre artă decorativă”, ne-a mărturisit artistul.
Lucrările sunt deschise achiziției, unele dintre ele sunt deja rezervate pentru colecții personale, iar prețul lor variază între 300 și 3.000 de lei. Expoziția este deschisă publicului în fiecare zi, în Foaierul Teatrului „Toma Caragiu”, până la finalul acestei stagiuni teatrale și va putea fi vizitată de Zilele Ploieștiului.

VEZI ȘI: Conferința Națională „Iorga, după Iorga”, ediția a II-a. „România, doar atât. Între patriotism și naționalism”

 

Back To Top