Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

sfantul Ilie
Categorie: APH Cultural

 

• În fiecare an, pe data de 20 iulie, este prăznuită sărbătoarea de Sfântul Ilie, o zi foarte importantă pentru creștinii ortodocși români.
• Potrivit tradițiilor populare, în această zi se culege busuiocul, iar seara se fac vrăji pentru prosperitate și ploaie.
• Sfântul Ilie este întruchiparea divinității populare a Soarelui și a focului, iar Sărbătoarea proorocului Ilie Tesviteanul este şi ziua Aviaţiei Române.


Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte în data de 20 iulie pe Sfântul Ilie Tesviteanul, cunoscut drept făcător de minuni şi aducător de ploi în această perioadă de secetă. El este prăznuit şi ca divinitate populară a Soarelui şi a focului, dar și meteorologică, atestată prin numeroase tradiţii.
Sfântul Ilie este personajul biblic ocrotitor al recoltelor, care aduce ploaia, dar şi care pedepsește păcatele oamenilor, aruncând grindină şi trăsnete. Se spune că, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă.
Legenda Sfântului Ilie este cu totul atipică: un muritor care s-ar fi făcut vinovat de păcate foarte mari, printre care cel de a-şi fi omorât părinţii după ce a fost ispitit de diavol, s-a căit şi a primit iertarea lui Dumnezeu. A fost ridicat la Ceruri şi de atunci cutreieră norii cu o căruţă cu roţi de foc, trasă de cai înaripaţi (doi sau patru) şi trăsneşte dracii cu un bici de foc. În credința populară se mai spune că demonii fug din calea lui şi vin pe pământ, unde se ascund sub copaci, pe sub streașina caselor, în turlele bisericilor sau chiar în trupurile unor animale. Una dintre superstiţiile legate de Sfântul Ilie este aceea că, dacă tună şi fulgeră, oamenii trebuie să îşi facă semnul crucii, pentru că Dumnezeu i-a dat voie Sfântului Ilie să lovească orice pentru a doborî demonii, mai puţin crucea.
În tradiție, se spune că Sfântul Ilie provoacă tunete, trăsnete, grindină, ploi torenţiale şi incendii acolo unde oamenii nu îl respectă. Se spunea că nu este voie să se consume mere până la 20 iulie şi nici nu trebuie ca aceste fructe să se lovească unul de altul, pentru a nu cădea grindina. Tot în 20 iulie, merele, considerate fructele Sfântului Ilie, sunt duse la biserică pentru a fi sfinţite, crezându-se că numai în acest mod ele vor deveni mere de aur pe lumea cealaltă.
Sfântul Ilie este şi ocrotitorul recoltelor, de aceea, în această zi, ogoarele se stropesc cu agheasmă, pentru ca ele să aducă rod bogat în anul următor. Tot acum se culege şi se sfinţeşte la biserică şi busuiocul.
În multe zone din ţară, de Sfântul Ilie, se mai păstrează tradiţia recoltării mierii de albine, cunoscută sub numele de „retezatul stupilor", care se trebuie îndeplinită în straie de sărbătoare pentru a aduce respectul cuvenit albinelor. Cu această ocazie, este organizată o masă festivă unde sunt invitaţi prieteni şi rude să deguste mierea şi să cinstească un păhărel de ţuică îndulcită cu miere nouă. Se spune că ritualul atrage prosperitate în casele apicultorilor şi le apără stupii de mană (Sursa: adevarul.ro).

CITEȘTE ȘI: Recensământ 2022. Un nou punct fix pentru recenzare în Ploiești

Busuiocul sfințit în aceasă zi era aruncat în foc, iar din cenușa „sfântă” erau preparate creme ce vindecau bubele copiilor.
În Moldova, se mănâncă grâu nou fiert, cu miere. Grâul este secerat, scuturat și pisat de femei curate, îmbrăcate în anumite veșminte, apoi fiert pentru a fi consumat cu miere proaspătă, recoltată în aceeași zi. În alte zone, se mănâncă fructe proaspete, pentru a fi sănătos tot anul ce va urma.
În popor, se spunea că diavolii se ascund astăzi, în lemnul de carpen, de aceea acest lemn nu este folosit în gospodărie şi e bine să nu se ascundă nimeni sub un carpen, pe vreme de furtună. Dacă în ziua de Sfântul Ilie este furtună, nu trebuie să deschidem nici uşile, nici geamurile caselor, ca nu cumva să se ascundă vreun diavol ce fuge de furia Sfântului.

Ce înseamnă Ilie?
Inițal, numele Ilie provine din „Elijahu”, în traducere: „Al cărui Dumnezeu este Jahve”, în greacă și latină: Elias, în arabă: Ilias. Numele de Ilie în limba română provine de la numele ebraic Eliyahu (Eliiah), ceea ce înseamnă „Domnul este Dumnezeul meu”.
Astăzi, peste 120.000 de români își serbează onomastica. Numele derivate din Ilie sunt: Ile, Ilea, Ilieș, Iliescu, Ilașcu, Iloaie, Ilioaie, Iliuț, Iliuță, Iliana, Eliana, Ilinca, Ilia, Lică, Eliade, Iliev, Eliah, Lia, Elias, Iliuș, Iliev și Liana.

Mulți ani fericiți tuturor celor ce poartă numele Sfântului Ilie!

CITEȘTE ȘI: Berea se va scumpi de la 1 august. Acciza crește cu 20%

 

Back To Top