Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

salman rushdie
Categorie: APH Cultural

 

• Vineri, scriitorul Salman Rushdie a fost înjunghiat pe scenă, la un eveniment din New York.
• Starea de sănătate a lui Rushdie este gravă: înjunghiat la ficat, scriitorul este conectat la un ventilator.
• Atacatorul a fost arestat pe loc, dar de fapt, cine îl vrea mort pe autorul „Versetelor satanice”? Iată povestea pe scurt.

Imediat după ce a fost atacat, Salman Rushdie a fost dus cu elicopterul la spital. După ore de intervenții chirurgicale, scriitorul a fost stabilizat, conectat la un ventilator, dar starea sa este, în continuare, gravă, spun medicii, el și-ar putea pierde un ochi, nervii de la un braț i-au fost secționați și a fost înjunghiat și în ficat. Poliția l-a identificat pe atacator ca fiind Hadi Matar, un bărbat de 24 de ani din Fairview, New Jersey, care a cumpărat un bilet de intrare la eveniment.

Atacul condamnat de scriitori și politicieni din întreaga lume ca fiind un asalt la adresa libertății de exprimare. Salman Rushdie, romancier de origine indiană, se pregătea să vorbească publicului chiar de faptul că SUA este un refugiu sigur pentru artiștii aflați în exil.

Romane și premii

Rushdie, care s-a născut într-o familie musulmană din Kashmiri în Bombay, în prezent Mumbai, înainte de a se muta în Marea Britanie. A debutat în 1975, cu volumul „Grimus”, dar romanul care l-a impus în lumea literară a fost „Midnight's Children”, publicat în 1981 și distins cu Premiul Booker. Salman Rushdie este autorul a 16 cărţi, însă volumul care a provocat furia regimului iranian este „Versetele satanice”, al patrulea roman al său. Rushdie a publicat în 2012, volumul „Joseph Anton” (pseudonimul pe care l-a folosit în timp ce se afla sub protecția poliției britanice), ce cuprinde memorii despre viața sa clandestină și secretă sub fatwa. În februarie, va fi lansat un nou roman al său, „Victory City”.

„Versetele Satanice”

Inspirat parțial de viața Profetului Mahomed, în romanul „Versetele Satanice”, Rushdie s-a folosit de realismul magic și s-a bazat pe evenimente contemporane pentru a-și construi personajele. Titlul se referă la așa-numitele versete satanice, mai multe versete despre care se spune că ar fi făcut parte din Coran și că ar permite rugăciuni către trei zeități păgâne adorate la Mecca: Allāt, Uzza și Manāt. Partea poveștii în care se tratează subiectul „versetelor satanice” se bazează pe lucrările istoricilor al-Waqidi și al-Tabari.

Dacă reacțiile culturale occidentale au fost pozitive, lumea musulmană a spus că această carte conținea pasaje blasfemiatoare. A fost interzisă în multe țări cu populație musulmană numeroasă la publicarea sa în 1988. În același an, ayatollahul Ruhollah Khomeini, pe atunci liderul suprem al Iranului, a pronunțat o fatwa, sau un edict religios, prin care îi îndemna pe musulmani să îl ucidă pe romancier și pe oricine era implicat în publicarea cărții pentru blasfemie.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Culturii și Președintele Academiei Române deschid Cursurile de vară ale Universității Populare „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte

Rushdie, care și-a descris romanul „destul de blând", s-a ascuns timp de aproape un deceniu. Hitoshi Igarashi, traducătorul japonez al romanului, a fost asasinat în 1991.

În 1998, guvernul iranian a declarat că nu va mai susține fatwa, iar Rushdie a trăit relativ în mod deschis în ultimii ani.

Din 2000, Rushdie locuiește în Statele Unite, a predat la Universitatea Emory și a fost ales membru al Academiei Americane de Arte și Litere. Scriitorul a devenit cetățean american în 2016 și locuiește în New York.

În 2017, furia musulmană împotriva lui Salman Rushdie a crescut din nou pentru că scriitorul a primit titlul de Cavaler al Imperiului Britanic. Reacții violente din partea lumii islamice au apărut și după ce Rushdie a primit titlul de Comandor al Ordinului Artelor și Literelor, cea mai înaltă distincție culturală franceză, relatează digi24.ro.

În acest timp, organizații iraniene, unele afiliate guvernului, au strâns o recompensă de milioane de dolari pentru uciderea lui Rushdie. Chiar și agenția de știri semioficială iraniană Fars News Agency – care, după atac, l-a numit pe Rushdie un apostat care „l-a insultat pe profet" - și alte instituții de presă au donat bani în 2016 pentru a crește recompensa cu 600.000 de dolari.

În 2019, succesorul lui Khomeini în funcția de lider suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că fatwa este „irevocabilă".

CITEȘTE ȘI: Ministerul Justiției solicită avizul CSM asupra proiectului legii statutului judecătorilor și procurorilor

Back To Top