• Ioan Groșescu, jurnalist, scriitor, poet, prieten și mai ales o personalitate puternică în rândul oamenilor de cultură ploieșteni, a primit, luni, tilul de Cetățean de Onoare al municipiului Ploiești.
• Recunoașterea eforturilor sale și contribuția lui la reconfigurarea culturală și istorică a Ploieștiului a fost, astfel, realizată.
Jurnalistului ploieștean Ioan Groșescu i-a fost conferit, astăzi, titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Ploiești, în plenul Consiliului Local, cu aplauze și cuvinte de recunoștință și recunoaștere.
Primarul Andrei Liviu Volosevici și consilierul local Radu Simionescu i-au oferit diploma Cetățean de Onoare al municipiului Ploiești” și o metopă cu simbolurile orașului. Un oraș pe care l-a studiat și pentru care a muncit pentru a-i sublinia valoarea culturală. Ploieștean prin excelență, Ioan Groșescu nu a ezitat să primească onorurile cu umor și să glumească pe tema uneia dintre monografiile pe care le-a documentat.
Absolvent de „Caragiale” și, apoi, al Facultății de Limba și Literatura Română a Universității București, Ioan Groșescu și-a recunoscut pasiunile și s-a dedicate lor până astăzi: jurnalismul și literatura. A rămas fidel acestui drum, dincolo de miile de articole publicate, munca sa concretizându-se în volume cu caracter monografic, istoric și literar, dar și în inițiative pentru demersuri culturale pe care noi le vedem zilnic în oraș.
CITEȘTE ȘI: „Linii, Litere, Culori”. In Memoriam: Florența Pretorian și Oliviu Găzdac
A început să își spună cuvântul după 1989, pentru că, până atunci, activitatea sa ziaristică nu a fost acceptată. În 1990 a înființat ziarul „Meșteșugarul”, apoi scrie la „Prahova liberă”, după care, alături de Ioan Marinescu, pune bazele ziarului „Ploieștii”, primul ziar privat din Prahova, căruia îi rămâne fidel, ca redactor-șef, până la pensionare.
Este membru fondator și secretar al Societății Culturale „Ploiești-Mileniul III” și a făcut parte din colectivul care a lucrat timp de 19 ani la redactarea lucrării monumentale, în trei volume, intitulată „Marea Carte a Ploieștilor”.
Pensionarea a însemnat, pentru Ioan Groșescu, timp mai mult pentru documentare și continuarea pasiunii sale. Așa au apărut volumele „Cimitirele Ploieștilor” (monografie, Editura „Ploiești - Mileniul III”, aflat deja la a doua ediție), „Ion Grigore – destinul unui dascăl” ( Editura “Ploiești - Mileniul III”, Ploiești, 2007), „Casa Îngerului” ( Editura „Salt”, Ploiești, 1999, referitor la recuperarea casei natale a poetului Nichita Stănescu) și „Posteritatea lui Nichita Stănescu” (vol. I și vol. II, însumând aproximativ 1000 de pagini de receptare a poetului, la Editura „Karta - Graphic” Ploiești). Să nu uităm „Mahalalele Ploieștilor”, publicată pentru prima oară în 2008 la Editura „Karta - Graphic” și ajunsă, astăzi, la cea de-a patra ediție, revăzută și adăugită.
Dar implicarea sa în viața culturală a Ploieștiului este mult mai profundă, Ioan Groșescu fiind cel care, lucrând la Societatea Culturală „Memorial Nichita Stănescu”, a ajutat la recuperarea casei natale a lui Nichita și transformarea ei în Casă Memorială, dar și la demersurile pentru realizarea bustului poetului de către sculptorul Ștefan Macovei.
La 81 de ani, Ioan Groșescu primește, în sfârșit, recunoașterea muncii sale, prin invitarea sa în rândul personalităților care au ridicat Ploieștiul din punct de vedere cultural, istoric și uman.
Foto: Primăria Ploiești
CITEȘTE ȘI: Tudor Vișan-Miu. O fascinantă privire istorică: „Mareșalii Palatului”
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană