Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Moșii de vară și Rusaliile, rusalii, tradiții, superstiții
Categorie: APH Cultural

 

• Sâmbăta care precede Rusaliile mai este cunoscută drept Moșii de vară, fiind o zi dedicată pomenirii morților.
• Sărbătoarea Rusaliilor este însoțită de numeroase superstiții și obiceiuri pentru prosperitate, fertilitate, sănătate și noroc.

Sărbătoarea pogorârii Duhului Sfânt mai este cunoscută ca Rusaliile, de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană, consacrată cultului morților. Creștinii au preluat obiceiul roman, făcând din sâmbăta dinaintea Rusaliilor una dintre zilele de pomenire a morților.

În unele zone ale țării, în sâmbăta Rusaliilor, se împart oale împodobite cu flori și cu un colac deasupra, pentru pomenirea morților. În duminica Rusaliilor, se împart farfurii frumos împodobite pentru vii.

Rusaliile, Cincizecimea sau Pogorararea Sfanțului Duh este una dintre cele mai vechi sărbători, considerată în tradiția creștină ziua întemeierii Bisericii.

Întrucât Tatăl, Fiul și Sfântul Duh sunt într-o legătură nemijlocită, lunea de după duminica Rusaliilor este consacrata proslăvirii Sfintei Treimi, sărbătoarea Rusaliilor având astfel două zile.

 CITEȘTE ȘI: REGELE CHARLES AL III-LEA: ÎNTOTDEAUNA M-AM SIMȚIT ACASĂ ÎN ROMÂNIA, „ŢARĂ DE GLORII, ŢARĂ DE DOR”

Semnificația sărbătorii

Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh sunt prăznuite la 50 de zile de la Înălțarea Domnului. Când s-au împlinit cincizeci de zile de la Înălțare, s-a auzit un tunet care a străbătut mulțimea adunată la Ierusalim din toată lumea. Duhul Sfânt s-a văzut în chip de limbi de foc, pogorând nu numai peste cei doisprezece apostoli, ci și peste cei șaptezeci de ucenici. Apostolii au început să vorbească în limbile tuturor neamurilor și să se înțeleagă între ei, iar mulțimea a crezut că sunt beți. Atunci, Sfântul Apostol Petru a vorbit în mijlocul mulțimii, iar 3.000 de oameni s-au convertit la creștinism. Se crede astfel că Cincizecimea este sărbătoarea întemeierii Bisericii Creștine, pentru că cei 3.000 de oameni au alcătuit cea dintâi comunitate creștină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.

Tradiții și superstiții de Rusalii

De Rusalii se leagă multe superstiții și oamenii păstrează încă unele tradiții: își împodobesc casele cu frunze sfințite de tei sau de nuc, pentru a îndepărtă duhurile rele, ung ușile cu usturoi, pentru a fi feriți de ghinion tot anul și dansează Jocul Călușarilor, pentru a alunga spiritele Ielelor care vin să facă rău.

Cuvântul Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care simbolizează sărbătoarea trandafirilor, dar reprezintă și fetele împăratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice și seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.
În credință populară, Rusaliile sunt spiritele morților care, după ce au părăsit mormintele la Joimari și au petrecut Paștile cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locurile lor de sub pământ și încep să facă rele oamenilor.

Alte legende spun că Ielele sau Rusaliile sunt ființe fantastice, care umblă prin văzduh și pot lua mințile oamenilor dacă nu respecta ziua. Rusaliile, cunoscute sub diferite nume - iele, zâne, șoimane, împărătesele-văzduhului, ursoaice, umblă îmbrăcate în alb, iar locurile în care dansează rămân arse și neroditoare.
Se spune că Rusaliile răpesc uneori un tânăr frumos ca să joace cu el, apoi îl eliberează, dar acesta nu trebuie să spună ce a văzut, pentru că altfel ar putea fi pedepsit.
În unele sate, oamenii cred că în zilele de Rusalii nu este bine să mergi la câmp, pentru că te prind și te pedepsesc Ielele. De Rusalii, oamenii nu trebuie să intre în vie sau să meargă în locuri pustii, pentru că s-ar putea întâlni cu spiritele rele.
În unele zone se spune că cine nu respecta sărbătoarea Rusaliilor, va fi pedepsit de Iele, care provoacă boala denumita popular „luat din Rusalii”. De asemenea, nu este bine să te cerți cu cineva în ziua de Rusalii, pentru că vei fi „luat din Rusalii”.

Pentru a le îmbuna, oamenii, care evitau să le spună Rusalii, le-au dat diferite nume: iele, zâne sau frumoase. Exista superstiția că aceste spirite stau pe lângă izvoare și pot, prin cântecele lor, să ia mințile oamenilor și să-i îmbolnăvească. Boala seamănă, se spune în popor, cu o transă ce nu poate fi înlăturată decât de puterea dansului călușarilor.

Călușarii
Obiceiul călușarilor de Rusalii, foarte vechi, este cunoscut mai ales în localitățile Conțești, Lisa, Nasturelu, Bragadiru și Zimnicea. Bătrânii satelor cred că, dacă ești bolnav, de Rusalii te poți face bine după ce vătaful călușarilor trece cu pasul peste tine. În Oltenia, grupuri de cate șapte-opt călușari merg din casă în casă pentru a colinda și a alunga spiritele rele, iar oamenii îi întâmpină cu frunze de nuc, cu pelin, usturoi, apă și sare.

De Rusalii se mai leagă și alte tradiții și obiceiuri, care diferă de la o regiune la alta. În unele zone, oamenii își impdobesc casele și gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul și bolile. Ramurile de tei au o simbolistică aparte în această sărbătoare: se crede că teiul ferește gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor. Flăcăii le aduc din păduri, după care se sfințesc la biserică, iar credincioșii le iau acasă și le pun la icoane.

Ramurile de tei, soc sau mure sfințite de Rusalii se folosesc ca leacuri tot restul anului. În tradiția populară se zice că numai până la Sânziene plantele au puteri vindecătoare.

În unele zone, femeile fac descântece pentru a alunga Ielele, iar ușile se ung cu usturoi, pentru că se crede că așa va fi păzită casa de rele și ghinion tot restul anului. Spiritele rele se mai alungă prin ritualuri gălăgioase și pocnituri cu ramuri de tei.

În unele gospodarii se prepară unsori care se dau pe ugerele vacilor, pentru a spori laptele.

În Ardeal, este obiceiul cunoscut drept „udatul nevestelor”. Femeile sunt stropite cu apă, pentru a fi sănătoase și frumoase tot restul anului. În unele zone se spune că, dacă de Rusalii este timp frumos, toată vara va fi frumoasă și rodnică.

Rusaliile, zile libere în România și în alte țări

Lunea Rusaliilor este zi nelucrătoare în Romania, Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Tarile de Jos, în unele cantoane din Elveția, în Madagascar, Norvegia, Portugalia, Senegal, Ungaria și Togo.

CITEȘTE ȘI: MUZEUL MEMORIAL „NICOLAE IORGA”: SESIUNEA NAȚIONALĂ DE COMUNICĂRI ȘTIINȚIFICE „ROLUL MUZEELOR MEMORIALE ÎN MUZEOGRAFIA ROMÂNEASCĂ”

Back To Top