• Ultima seară a Festivalului internațional de Jazz de la Ploiești se anunță a fi una de excepție, promițând un final grandios, demn de această sărbătoare muzicală care a adunat 54 de ani de istorie.
• În această seară, vor urca pe scena Filarmonicii Rick Margitza Quartet și Roberto Fonseca Trio, iar de la ora 22.00, la Curtea Berarilor Timișoreana, o vom asculta pe Irina Sârbu cu Ethnotic Project.
Începând cu ora 19.00, la Filarmonică ne vom reîntâlni cu Rick Margitza Quartet, care a mai concertat pe scena Ploiești Jazz Festival în 2018.
URMĂREȘTE ȘI: Ploiești Jazz Festival a patra seara sâmbătă, 28 octombrie
Povestea lui este impresionantă. Rick Margitza s-a născut într-o familie de muzicieni, în Detroit, Michigan. Bunicul lui, violonist ungur, l-a învățat să cânte la vioară la vârsta de 4 ani. Tatăl său a fost de asemenea violonist în „Detroit Symphony Orchestra”. Rick a cântat la pian și oboi, dar s-a hotărât să rămână la studiul saxofonului tenor în timpul Liceului „Fordson High School”. A urmat mai multe facultăți: „Wayne State University”, „Berklee College of Music”, „University of Miami” și „Loyola University New Orleans”. A participat la turnee alături de Maynard Ferguson și Flora Purim în anii ʼ80 și s-a mutat la New York în 1988, unde a început să cânte cu Miles Davis. A realizat înregistrări cu Eddie Gómez, Tony Williams, Bobby Hutcherson, Maria Schneider, McCoy Tyner și Chick Corea. Și-a făcut propria trupă și a cântat în cluburi, săli de concerte și festivaluri în jurul lumii. Cele 10 albume ale sale demonstrează evoluția sa ca interpret dar și compozitor. A compus și un concert pentru saxofon și două simfonii.
După ce s-a mutat la Paris, în 2003, a cântat alături de Martial Solal, François Moutin, Louis Moutin, Ari Hoenig, Franck Amsallem, Jean-Michel Pilc și Manuel Rocheman. De asemenea, a fost profesor de armonie la „IMEP Paris College of Music” și a susținut Masterclass-uri la universități de Muzică din Europa (Paris, Haga, Amsterdam, Helsinki), având numeroase proiecte muzicale cu tineri talentați și cu mari artiști de jazz ai lumii.
CITEȘTE ȘI: MECI DE INFARCT. PETROLUL A EGALAT FCSB ÎN ULTIMA FAZĂ A PARTIDEI
Duminică seara, de la ora 21.00, Roberto Fonseca Trio va încheia șirul celor 30 de evenimente, ce însumează peste 100 de ore de muzică în interpretarea a 15 trupe și formații. Despre celebrul muzician cubanez Roberto Fonseca, The UK Guardian a scris că este: ”un pianist incredibil, compozitor și lider de trupă, cu un talent melodic ce îi poate întrece pe cei mai cunoscuți artiști”. Pianist de referință al scenei internaționale de jazz, Roberto Fonseca este apreciat și cunoscut pentrul stilul său inedit care îmbină influențele clasice cu cele afro-cubaneze. În copilărie a studiat tobele, reorientându-se mai târziu către pian, instrumentul care a continuat să îl fascineze până în ziua de azi. Pe scenă, de la o vârstă fragedă, Fonseca și-a început cariera în cadrul festivalului Havana Jazz Plaza. În 1999, primul său album, pe care l-a înregistrat împreună cu Javier Zalba și grupul Temperamento, a obținut premiul Cuba’s Best Album. Această recunoaștere l-a determinat să lucreze la două proiecte solo în care se pot simți influențe de jazz latin, muzică urbană, afro-cubaneză și chiar hip-hop.
La scurt timp după lansarea proiectelor solo, Roberto Fonseca a plecat în turneu cu Buena Vista Social Club, sub îndrumarea lui Ibrahim Ferrer, urmând o serie de peste 400 de concerte, în toată lumea. Experiența acestui turneu i-a oferit pianistului o nouă perspectivă asupra muzicii. A urcat pe scenele celor mai importante festivaluri de jazz din lume și a colaborat cu nume mari ale scenei contemporane, precum Fatoumata Diawara, Omara Portuondo, Carlinhos Brown sau Augusto Enriquez. Roberto Fonseca duce ritmurile jazz-ului cubanez în toată lumea, continuând să se inspire în fiecare loc în care se află. „Îmi doresc ca muzica mea să ajungă către cei care încă nu au descoperit-o, în speranța că într-o zi voi ajunge pentru aceștia un punct de referință în jazz”, spunea muzicianul.
De la ora 22.00, la Curtea Berarilor Timișoreana, iubitorii de muzică sunt așteptați la un jam session cu Irina Sârbu și Ethnotic Prioject. Ethnotic Project – Irina Sârbu (voce), Cezar Cazanoi (flaut şi caval), Capriel Dedeian (chitara), Anatol Cazanoi (ţambal şi clapă), Laurenţiu Horjea (chitară bass) şi Dragoş Mihu (tobe și percuție) – abordează un repertoriu cu melodii care aparţin folclorului românesc autentic, orchestrate pe o textură sonoră originală, în care formulele melodico-ritmice – în care se regăseşte orice suflet de român – se combină inspirat cu libertatea jazz-ului. Melodia fluierului românesc pluteşte elegant şi sigur peste armonii sofisticate, instrumentele îşi combină culorile în sonorităţi încântătoare neaşteptate, vocea alternează cuvintele cu pasaje de improvizaţie jazz-istică şi întregul se alcătuieşte pe un eşafodaj solid şi ferm, ce lasă fiecărui interpret libertatea de a se desfaşura în solo-uri pline de imaginaţie.
Irina Sârbu a urmat cursurile Liceului de muzică „George Enescu” din Bucureşti, clasa de pian, iar apoi Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, clasa de actorie. Ca actor a jucat în Bucureşti la Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon, Teatrul Bulandra, Teatrul Metropolis, Teatrul de Operetă și în Craiova la Teatrul „Marin Sorescu”. În paralel îşi perfecţionează tehnica vocală studiind cu Anca Parghel şi începe o carieră de vocalistă de jazz. Repertoriul său alătură jazzului genuri adiacente precum bossa nova şi samba dar şi muzică franceză, muzică rusească, tango argentinian, samba, muzică romanească interbelică. În 2004 primeşte Premiul pentru debut la Gala Premiilor Jazz din Bucureşti iar În anul 2007 a înregistrat primul său album „World Sypmhony” alături de Marius Mihalache Band. A participat la numeroase festivaluri din ţară cântând alături de cele mai importante nume din jazz-ului românesc dar și în străinătate pe scene din Viena, Paris, New York, Washington, Madrid, Praga, Lisabona, Stockholm, Ierusalim, Atena, Bruxelles, Veneţia.
CITEȘTE ȘI: MOBILIZARE DE URGENȚĂ, ÎN VESTUL PLOIEȘTIULUI, PENTRU GĂSIREA EXEMPLARULUI DE URS VĂZUT DUMINICĂ DIMINEAȚĂ
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană