Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: APH Cultural

fest teatru Cea de-a doua ediţie a Festivalului de Teatru „Toma Caragiu", cu tema „Feţele puterii", a început, aseară, cu o serie de manifestări culturale care au atras sute de spectactori. Teatrul ploieştean a fost gazda deschiderii evenimentului, iar cele două spectacole au generat ropote de aplauze.


Foyerul Teatrului „Toma Caragiu" din Ploieşti a fost aproape neîncăpător pentru ploieştenii care au răspuns invitaţiei de a participa la deschiderea festivalului de profil. În ambianţa selectă, pregătită de către elevii Liceului de Artă „Carmen Sylva" din Ploieşti, oaspeţii au aflat cum se va desfăşura festivalul, dar şi care a fost intenţia organizatorilor pentru această ediţie a evenimentului.
„Această a doua ediţie îşi propune să vină cu un format mai apropiat de festivalul de teatru propriu-zis, o temă provocatoare şi de o actualitate sesizabilă: Feţele puterii. Selecţia este subsumată acestei teme, ideea îi aparţine în totalitate Marinei Constantinescu, iar ea se leagă într-un mod intrinsec şi profund de critica spre care ne îndeamnă să ne aplecăm anul Caragiale. Selecţia spectacolelor ne invită, direct sau indirect, prin ricoşeu, la un fel de meditaţie sau cel puţin un dialog cu noi. Pentru că aceasta presupune teatrul: o comunicare bazată pe o încărcătură, pe un mesaj. Este o ediţie pe care ne-am dorit-o cu toţii, este o ediţie de sinteză, sunt şi spectacole extrem de recente, dar sunt şi spectacole care au peste doi ani", a declarat, în deschidere, Lucian Sabados, directorul festivalului.
Artişti mari pe scenele ploieştene
Principalii organizatori ai evenimentului sunt Primăria Ploieşti şi Consiliul Local Ploieşti, alături de Ministerul Culturii şi Patrimoniului şi Teatrul „Toma Caragiu". „Caragiale rămâne cu noi indiferent de condiţiile de afară şi din interiorul sufletelor noastre. Sperăm că această calitate a ceea ce se va pune în scenă determină şi calitatea spectatorilor şi suntem siguri de calitatea dumneavoastră. Vreau să vă garantez, şi din partea primarului municipiului Ploieşti, şi din partea Consiliului Local, că se va face tot ce este cu putinţă pentru a menţine spiritul ploieştean şi spiritul cultural al ploieşteanului la înalt nivel", a menţionat viceprimarul Iulian Teodorescu. „Avem patru zile în care găsim posibilitatea să ne hrănim spiritual într-o lume în care hrana spirituală şi hrana culturală au devenit rara avis. Avem speranţa şi dorinţa de a ne putea bucura de aceşti artişti extraordinari şi de această şansă, de a vedea pe scenă, ca în toate oraşele importante din România, actori de prestigiu", a subliniat şi viceprimarul Raul Petrescu.
O rezistenţă întru valoare
Selecţioner unic al festivalului, Marina Constantinescu a ţinut să menţioneze câteva idei pentru ca publicul să înţeleagă ce înseamnă o astfel de manifestare şi de ce, anul acesta, motto-ul festivalului de teatru este „Feţele puterii". „Aceasta este ideea noastră: continuitate. Trebuie să vă spunem că, în viaţa noastră obstacolele sunt mari, iar acestea ne îndepărtează, dacă le lăsăm, de tot ce înseamnă valoare şi de noi înşine. Uneori, ca să faci un festival de teatru chiar şi într-un oraş de elită, este o aventură. Anul trecut, a fost o aventură frumoasă, pe care oamenii de aici o merită. Este un paradox: deşi sunteţi foarte aproape de Bucureşti, nu întotdeauna aveţi cum să vedeţi spectacolele mari din ţară. Şi atunci am spus să venim cu valorile teatrului românesc la dumneavoastră. Iar pentru că anul trecut aţi privit valorile teatrului românesc cu foarte multă bucurie şi respect, ne-am propus să continuăm. Asta nu înseamnă că lucrurile merg de la sine. După cum vedeţi, atacul la cultură şi la valoare este aproape la fel de mare ca acum 22 de ani. Faptul că există această a doua ediţie, este o formă de rezistenţă, aş spune întru valoare", a declarat selecţionerul.
fest teatru 1S-a înţeles că povestea trebuie să continue
„Cred că această ediţie este una care vorbeşte despre curaj, curajul de a fi tu însuţi, în mod ciudat, în anii ăştia. Toate spectacolele vor vorbi despre putere, când altcândva decât într-un an al alegerilor, alegeri peste tot în lume. Şi am zis că, într-o prioadă de tranziţie, să ne gândim cu toţii, cu adevărat, în serile în care ne vom întâlni aici, dar şi acasă, târziu, ce face puterea din fiecare şi din societatea în care trăim. Ce vă propunem noi, într-o formulă intensivă, este o meditaţie la ce mai înseamnă astăzi fiinţa în relaţia cu puterea. Uneori, puterea din noi este halucinantă, dar alteori, puterea din jurul nostru poate să facă cu noi cam ce vrea. Vocile acestor spectacole sunt vocile gândurilor noastre, ca să petrece cumva, să fim mai aproape, să ţinem mai aproape de tot ce înseamnă valoare şi respectul faţă de valoare. Există modele, avem nevoie de modele, totul este să acceptăm că ele există, şi să nu le plângem că nu mai sunt, să le preţuim când sunt. Până sâmbătă seara, aici va fi o defilare de mari nume, de artişti şi de spectacole de care trage toată lumea, în toate părţile, dar care fac un popas la Ploieşti pentru că aici există teatru de valoare din totdeauna. Este foarte uşor să opreşti un lucru. Prestigiul festivalurilor din România a exercitat un pic de presiune, pentru că nimănui nu-i este uşor să organizeze astfel de eveniment, indiferent de oraş. În general, puterea îşi aminteşte de valori în preajma alegerilor. Atunci este o goană teribilă după nume. Dar oamenii de valoare sunt aici. Ei stau la îndemâna puterii şi cer doar respect. Oferă toată viaţa iubirea lor, destinul lor. Aşa încât anul acesta, faptul că festivalul nu s-a oprit, ci se merge mai departe arată foarte multe: aşa se face tradiţia, depăşind hopul, dificultăţile. Dacă s-a ajuns la a doua ediţie, se va ajunge şi la a 32-a. Iar oficialii au înţeles că este o poveste care, dacă a început, trebuie să continue şi ţine de fiecare dintre noi să ducă povestea teatrului românesc mai departe", a mai menţionat Marina Constantinescu.
Lansări şi aplauze
După un spectacol de mare senzaţie, „Vorbe, vorbe, vorbe...", recital realizat de actorul Ion Caramitru şi Adrian Naidin la violoncel, care a rdicat sala în picioare, evenimentul a continuat cu vernisajul expoziţiei de scenografie şi artă plastică a artistului Vittorio Holtier şi lansarea de carte „Cu Ion Caramitru de la Hamlet la Hamlet şi mai departe", semnată de Mircea Morariu, ocazie în care spectactorii au obţinut autografe de la marele actor. Seara a continuat cu spectacolul „Absint", realizat de către actorii Teatrului Sică Alexandrescu din Braşov, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Ploieşti.
Festivalul va continua, în această seară, cu piesa „D'ale carnavalului", de I. L. Caragiale, în regia lui Silviu Purcărete şi evoluţia actorilor de la Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiu.

Back To Top