Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: APH Cultural

valentines dayDe ceva vreme, an de an, sărbătorim alături de America şi Europa Ziua de Valentine's Day, pe 14 februarie. Asta deşi nu există niciun sfânt Valentin în niciun calendar religios, iar în multe culturi europene, incusiv a noastră, ziua îndrăgostiţilor este stabilită în cu totul alte date calendaristice.

Despre Valentine's Day s-a scris şi s-a comentat suficient, pro şi contra, aşa că ne vom rezuma numai la câteva date interesante, pentru a lămuri toată povestea cu această zi.

De Valentine's Day a auzit toată lumea. Despre viaţa Sfântului Valentin nu cunoaşte nimeni mai nimic. Mulţi sunt contrariaţi de faptul că nu întâlnesc în această zi, în Calendarul Ortodox, niciun sfânt care să poarte acest nume. În schimb, în acelaşi calendar se regăsesc doi sfinţi cu numele de Valentin, unul pe pe 16 februarie, celălalt pe 30 iulie. Întâmplarea face ca nici romano-catolicii să nu-l mai pomenească în această zi, pe Sfântul Valentin, fiind scos din calendar în 1969, din cauza ambiguităţii datelor referitoare la persoana sa şi la faptele care au condus la consacrarea lui ca sfânt. În prezent, la 14 februarie, catolicii îi amintesc pe Sfinţii Chiril şi Metodie.
Sfântul Valentin s-a născut în anul 175, la Interamna (Terni de astăzi, în regiunea Umbria din Italia). A devenit preot, a făcut minuni, vindecări şi a fost foarte iubit. Milostiv din fire, a cununat în secret perechile care vroiau să se căsătorească, însă din cauza acestei fapte a fost întemnițat şi a murit ca martir în închisoare la data de 14 februarie. De atunci până astăzi, Valentin s-a transformat în patronul protector al îndrăgostiţilor, iar ziua s-a transformat în sărbătoarea dedicată iubirii sincere, dragostei adevărate, care trece peste greutăţile vieţii aşa cum a făcut şi părintele Valentin.

Tradiţii şi obiceiuri

În cinstea lui, în Statele Unite, iar obiceiul a fost preluat şi de europeni, se fac petreceri, concursuri şi baluri, iar îndrăgostiţii îşi fac cadouri.
În Marea Britanie, se sărbătorește în special prin oferirea de flori, cadouri, felicitări. De asemenea, se oferă linguri de lemn sculptate în formă de inimă, dar și inimi sau chei din lemn, acestea din urmă având semnificația: „Tu îmi deschizi inima". Ba mai mult, în unele zone copiii interpretează cântece care au legatură cu această zi, după care primesc bomboane, fructe sau bani. Galezii îl comemorează pe Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndrăgostiţilor.
În Scoția, Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită cu un festival la care participă un număr egal de femei și bărbați necăsătoriți, iar fiecare își scrie numele pe un bilețel. Ulterior, câte o femeie extrage un bilețel din pălăria cu numele bărbaților și invers. Astfel, cei prezenți formează perechi, se dăruiesc cadouri, se dansează, iar la sfârșit unele cupluri chiar se căsătoresc.
Cu ceva ani în urmă, în Franța, s-a născut o tradiție: persoanele necăsătorite, tinere și nu numai, ieșeau la ferestre și își alegeau „jumătatea". Dacă bărbatul nu era cucerit de femeia care îl strigase, o abandona. Iar femeile care făceau parte din categoria celor părăsite se adunau ulterior într-un loc public și aprindeau un foc în care ardeau fotografii cu barbații „nerecunoscători". Mai târziu, ritualul a fost interzis de guvernul francez.
Danezii trimit ghiocei presați persoanelor dragi. Iar unii bărbați scriu o scrisoare cu câteva versuri de dragoste, dar nu o semnează decât cu puncte (câte un punct pentru fiecare literă a prenumelui bărbatului). Dacă femeia care primește scrisoarea ghicește prenumele, este recompensată cu un ou de Paște, anul următor. În Danemarca şi Norvegia, 14 februarie este cunoscut ca Valentinsdag.
În Suedia, 14 februarie este numită ziua tuturor inimilor. Nu este o sărbătoare oficială.
În Slovenia, ziua iubirii este, tradiţional, 12 martie, ziua Sfântului Gregor. Însă, un proverb spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, aşa că, pe 14 februarie, plantele şi florile încep să crească. Ziua îndrăgostiţilor a fost sărbătorită ca ziua în care încep lucrările în vii şi pe câmpuri. Păsările se căsătoresc în această zi.
În România, sărbătoarea tradiţională pentru cei îndrăgostiţi este Dragobetele, sărbătorit pe 24 februarie. Este numit după un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit şi în cuvântul românesc „dragoste". Dragobetele a fost un obicei autohton uitat pentru câţiva zeci de ani, apoi revigorat ca o reacţie „naţionalistă" la Valentine's Day.
Totuşi, mulţi români au preluat Valentine's Day, de dragul unui motiv de a mai petrece încă o zi din an, dar şi sub infuenţa marketingului construit în jurul acestei zile.

Back To Top