Categorie: APH Cultural

brancusiGuvernul a decis să încheie, pentru o sumă de maximum 90.000 lei, un contract de asistenţă juridică cu o societate franceză de avocaţi ce va reprezenta interesele statului român în vederea repatrierii osemintelor sculptorului Constantin Brâncuşi, aflate în cimitirul Montparnasse din Paris.

Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Executivului, iar cheltuielile vor fi suportate din bugetul Secretariatului General al Guvernului pe acest an.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a afirmat că un astfel de act era necesar având în vedere că sculptorul este „un bun naţional", dar a apreciat că demersurile vor fi îndelungate.

Constantin Brâncuşi a dorit, în 1951, să doneze statului român operele din atelierul său din Paris, însă a fost refuzat de regimul comunist din acea vreme, arta sa fiind calificată drept „formalistă" şi „burgheză". Mai mult, în 1953, autorităţile au încercat chiar demolarea Coloanei Infinitului de la Târgu-Jiu, titrează realitatea.net.

În consecinţă, sculptorul a fost nevoit să solicite cetăţenia franceză şi să doneze operele sale Franţei. Atelierul său din Paris a fost reconstruit în apropierea Centrului Pompidou din Paris şi constituie una din atracţiile turistice şi culturale ale capitalei franceze.

În urma unui memorandum al Guvernului din iulie 2003, Ministerul Afacerilor Externe a iniţiat o serie de demersuri informale de tatonare a unor mari personalităţi culturale franceze în ceea ce priveşte oportunitatea repatrierii osemintelor lui Constantin Brâncuşi. Cu toate acestea, potrivit ministerului, varianta a fost descurajată în absenţa unei solicitări testamentare scrise.

Back To Top