Categorie: APH Cultural

noaptea muzeelor 2013Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat, anul acesta, la a noua ediţie. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM).

Noaptea muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc întotdeauna pe 18 mai. Prin urmare, asistăm la o dublă sărbătoare pe 18 mai 2013: Ziua Internaţională a Muzeelor şi Noaptea Europeană a Muzeelor. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internaţional. Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual evenimentul.

În Prahova, toate muzeele din judeţ vor fi deschise publicului în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar unele dintre ele vor organiza diverse acţiuni de atragere a vizitatorilor.

MUZEUL JUDEŢEAN DE ARTĂ PRAHOVA „ION IONESCU-QUINTUS"

Pentru ploieşteni şi nu numai, anul acesta Noaptea Muzeelor la Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus" este una a surprizelor artistice, începând cu ora 17.00 până la ora 01.00.
Îi veţi putea admira pe elevii Liceului de Artă „Carmen Sylva" din Ploieşti, precum şi pe actorii teatrului „Equinox", Grupul de teatru „Atelier 21" şi studenţii de la clasele de actorie ale Şcolii de Arte Ploieşti.

Spectacole de teatru:

Spectacol de teatru şi dans: „Cascando"
După texte din creaţia scriitorilor Samuel Beckett şi Nichita Stănescu
Interpretează un grup de studenţi de la clasele de actorie ale Şcolii de Arte Ploieşti
Regia şi coregrafia Emilia Dan-Vasile

Spectacol de teatru: „Iubiţi contemporani, eu exist!"
Colaj teatral din creaţia poetei Magdalena Ghica
Interpretează: Grupul de teatru „Atelier 21"
Scenariu şi regia: Mihai Vasile

Spectacol de teatru: „La multă vreme după potop"
Colaj din creaţia poetului Nichita Stănescu
Interpretează actorii teatrului „Equinox"
Scenariu şi regia: Mihai Vasile

Numerele muzicale vor fi susţinute de elevi ai Liceului de Artă „Carmen Sylva" Ploieşti:
Mihai Alexandru – vioară
Robert Ciufu – pian
Georgiana Maria Dumitru – canto
Mihaela Alexandra Panca – canto
Laurian Manta – canto, participant la concursul ProTV „Vocea României"
Andrei Iulian Mihalcea – canto

Expoziţiile pe care muzeul vi le propune spre vizitare sunt: David Buzgar – sculptură, Mircea Nechita – pictură, Gabriel Sitaru – sculptură, Expoziţia de patrimoniu a Muzeului Judeţean de Artă Prahova.

Muzeul de Artă Ploieşti a fost, alături de Muzeul Satului din Bucureşti, prezent încă de la prima ediţie a evenimentului, din 2001. În 2005, ora de deschiderea a muzeelor a fost deplasată spre seară, cu intenţia de a atrage, în număr cât mai mare, publicul tânăr. Proiectul a devenit astfel „Noaptea muzeelor", câştigând de la an la an prestigiu şi susţinere. În urmă cu opt ani manifestarea a intrat sub înaltul patronaj al Consiliului Europei, iar de cinci ani se află sub egida UNESCO.

MUZEUL JUDEŢEAN DE ISTORIE ŞI ARHEOLOGIE PRAHOVA

În programul Muzeului de Istorie Prahova, publicul este invitat la un recital extraordinar al cvartetului Artys, sâmbătă, de la ora 21.00, la Sala Auditorium, dar organizatorii pregătesc numeroase surprize pentru cei interesaţi de valorile româneşti şi prahovene.
Vom reveni cu PROGRAMUL INTEGRAL AL MUZEULUI DE ISTORIE PRAHOVA.

MUZEUL JUDEŢEAN DE ŞTIINŢELE NATURII PRAHOVA

Muzeul de Ştiinţele Naturii Prahova a pregătit un program divers pentru „Noaptea muzeelor". Publicul va putea vizita gratuit, între orele 19.00 şi 24.00, secţiile muzeale din Sinaia – Muzeul Rezervaţiei Naturale Bucegi, Slănic – Muzeul Sării, Vălenii de Munte – Muzeul Natura Văii Teleajenului şi Cheia – „Flori de mină". De asemenea, în program este cuprinsă şi vizitarea gratuită, între orele 19.00 şi 24.00, a Muzeului Omului din Ploieşti – Palatul Culturii, parţial, respectiv numai expoziţiile temporare: „Pădurea – Casa vieţii" şi „Terra – unitate în diversitate".

MUZEUL NAŢIONAL PELEŞ

În anul 2012, Muzeul Naţional Peleş a iniţiat programul expoziţional intitulat „Casele de vis ale reginei Maria". Prima manifestare a acestui program a fost dedicată Castelului Bran, iar în lunile mai – septembrie ale anului 2013, el continuă cu o expoziţie ce încearcă să reconstituie atmosfera palatului de la Balcic, oraş din Cadrilater, teritoriu dobândit de România în urma celui de-al Doilea Război Balcanic, în 1913, şi care a revenit Bulgariei, în 1940, în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale.
„Ultimul şi cel mai exotic" palat al reginei Maria a fost construit şi decorat în întregime după propriul gust artistic, în micul „oraş alb" situat pe „Coasta de Argint" a Mării Negre, la aproximativ 120 km de Constanţa, într-o regiune de vis, cel mai strălucit punct verde de pe coasta aridă a Dobrogei, o oază romantică şi un cadru perfect pentru o fantezie arhitectonică.

Expoziţia temporară „Casele de vis ale reginei Maria – Castelul Balcic", prezintă publicului vizitator atmosfera şi încercarea de a reconstitui câteva dintre interioarele de la „Tenha Juvah". Sunt expuse fotografii de epocă, realizate atât de regina Maria cât şi de atelierele Guggenberger Mairovits din Sibiu şi Julietta din Bucureşti, cu grădinile domeniului şi interioarele unde aceasta a locuit, în ultimii ani de viaţă.

Expoziţia temporară „Casele de vis ale reginei Maria – Castelul Balcic" va avea vernisajul în Sălile de expoziţie ale Castelului Peleş, sâmbătă, 18 mai, la ora 17.00. Muzeul Naţional Peleş va putea fi vizitat gratuit până la miezul nopţii.

NOAPTEA CĂRŢILOR DESCHISE LA LIBRĂRIA HUMANITAS

Cum noaptea de 18 spre 19 mai este dedicată culturii, o implicare directă intenţionează şi Librăria Humanitas din Ploieşti care organizează Noaptea cărţilor deschise. Uşile libăriei sunt deschise publiului între prele 07.00 pm - 10.30 pm, timp în care iubitorii de carte vor beneficia, la orice orice volum /CD/DVD cumpărate, de 10% reducere.
De asemenea, pe tot parcursul lunii mai, cititorii sunt invitaţi să-şi sompelete colecţiile de carte semnată Horia-Roman Patapievici, Andrei Pleşu, Lucian Boia, Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu, Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Vlad Zografi, Dan C. Mihăilescu, Ana Blandiana, Mario Vargas Llosa şi Milan Kundera în cadrul promoţiei „Alegi 3 plăteşti doar 2".

Back To Top