Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: APH Cultural

"Poate că şi cititorul e obsedat de reclama aceea care se transmite de câtva timp prin radio: «Ţineţi minte trei cuvinte...» Şi urmează cele trei cuvinte pe care, nu ştiu cum se face, dar le uit neîncetat.

Nu e ceva ciudat în întâmplarea asta? În definitiv, atâta tot te roagă oamenii: să memorezi trei cuvinte. Iar tu nu memorezi trei, ci patru (ţineţi - minte - trei - cuvinte). Şi totuşi, în loc să ştii ceva, un lucru care poate ţi-ar fi şi ţie de folos, nu numai fabricantului cu reclama, ştii doar că ar trebui să ştii ceva. Aşadar, nu ţii minte decât pe jumătate: dar exact jumătatea care nu-ţi trebuie.
Mi se pare că aşa facem cu foarte multe întâmplări şi învăţăminte din viaţa aceasta, plină de întâmplări şi nvăţăminte. Ţinem noi minte câte ceva din ele, dar mai ales ceea ce nu trebuie. Adesea fiindcă lucru accesoriu e prin el însuşi mai atrăgător decât cel esenţial (după cum în reclama de mai sus tocmai partea accesorie , „ţineţi minte trei cuvinte”, era în versuri). Dar în cele mai multe cazuri reţinem accesoriu pur şi simplu fiindcă antipatizăm lucrul esenţial.

Şi cum să nu antipatizăm esenţialul?

E aşa de auster, asa de grav, aşa de incomod. Ce plicticos ar fi să ne silească cineva să ştim legile căderii corpurilor, după Newton, în loc să nemărginim a şti chestia - chiar inexactă, cum pretind unii distinşi învăţaţi - a mărului care i-a căzut în cap. Iar daca biografia lui Kant e niţel mai plăcută decât doctrina sa e fiindcă în cea dintâi figurează şi câteva date care nu dovedesc nimic serios, de pildă faptul că filosoful juca din când în când câte o partidă de biliard sau că, spre bătrâneţe, obişnuia să prefere vinul roşu celui alb.

 


„Ţineţi minte...”, în „Eseuri de duminică”
Ed. Humanitas, 1992

Back To Top