Categorie: Dezvăluiri

liviu lucaZăcământul rar de calcar de la Budureasa este râvnit de un afacerist acuzat de corupție și judecat alături de sindicalistul Liviu Luca – fost patron al minei. Actorii afacerii au ca țintă termocentralele din România cărora intenționează să le vândă calcar și își pun speranțele într-o recentă descoperire științifică.

Afacerea cu calcar din județul Bihor a trecut în ultimii ani prin mâinile mai multor personaje controversate: Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vîntu, Maricel Păcuraru și Cozmin Gușă. Păcuraru și Gușă au preluat de la Luca și Vîntu și controlul televiziunii Realitatea TV. Un alt afacerist, Neculai Miron, inculpat alături de Liviu Luca într-un caz de corupție, vrea să cumpere jumătate din calcarul de la Budureasa și să-l liveze apoi termocentralelor din țară. Oferta lui este de până la 50 de milioane de euro pentru următorii cincisprezece ani, în condițiile în care specialiștii susțin că, exploatat altfel, ca magneziu, zăcământul poate produce venituri de zeci de ori mai mari.

În acte, mina Budureasa este deținută de SRL-ul Geoasset, al cărui unic asociat este PSV Company (fosta companie Petromservice, aflată în insolvență). PSV a intrat în incapacitate de plată în 2009, când era încă sub controlul cuplului Luca-Vîntu. Cei doi controlau afacerea prin intermediul firmei cipriote Elbahold Limited.

În 2012, offshore-ul cipriot a cedat afacerea către Strategies Research Investment SRL (firmă deținută în cote egale de Cozmin Gușă și de Maricel Păcuraru), dar tranzacția a fost invalidată ulterior în instanță. Firma lui Păcuraru și Gușă a devenit totuși administratorul companiei Geoasset – anchetată, la rândul ei, de DNA. Procurorii au demarat anul trecut o investigație împotriva firmei care deține mina de calcar într-un caz de delapidare și spălare de bani, în care sunt acuzați atât fostul șef Liviu Luca, cât și noul administrator Maricel Păcuraru.
Investigație marca Riseproject.ro, Foto: evz.ro

Back To Top