Categorie: Dezvăluiri

dan-voiculescuDin arhive și baze de date ale mai multor țări, RISE Project a obținut zeci de documente care arată, pas cu pas, cum a devenit Dan Voiculescu „oligarhul" de astăzi.

Informația pe scurt: Firma Crescent Austria, companie care se află la temelia imperiului politico-financiar al lui Dan Voiculescu, își găsește rădăcinile în colaborarea lui Dan Voiculescu cu Securitatea. Deși Dan Voiculescu neagă legăturile dintre Crescent și Securitate, RISE Project a găsit documente care arată că filiala din Austria a Crescent a fost înființată de către un cetățean german a cărui racolare a fost propusă Securității chiar de către Dan Voiculescu.

În 2001, Dan Voiculescu a publicat o carte numită "Adevărul despre Crescent" în care și-a propus să demonteze speculațiile pe tema faptului că Securitatea ar fi înființat grupul de firme Crescent.

Identitatea beneficiarilor reali ai Crescent îi interesează și pe judecătorii Curții de Apel București care l-au chestionat recent pe magnat în cadrul procesului legat de privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare – ICA. Voiculescu a refuzat însă discuția.
În ultimii ani, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a dezgropat legăturile lui Voiculescu cu Securitatea și instanța a decis că acesta a colaborat cu aparatul represiv ceaușist. Rămân însă nedeslușite acel momentul zero, primul milion sau numele și prenumele celor care au contribuit la ridicarea unuia dintre cele mai influente conglomerate politico-financiare de după 1989.

Începuturile lui Voiculescu, omul de afaceri, sunt strâns legate de grupul de companii Crescent, firme prin care s-au derulat o mare parte din exporturile Republicii Socialiste România în anii '80. Compania Crescent a avut un impact foarte mare în economia românească și după 1989, fiind implicată inclusiv în preluarea ICA.

RISE Project vă prezintă o radiografie a afacerii Crescent-Voiculescu prin prisma unor documente obținute din arhive și baze de date din străinătate. Vom publica, în premieră, pe parcursul următoarelor săptămâni documente din Statele Unite, Austria, Marea Britanie, Cipru și alte țări, documente care vor arăta o față necunoscută a afacerii Crescent-Voiculescu. Vom folosi, în oglindă, atunci când este posibil, afirmațiile lui Dan Voiculescu despre Crescent din cartea mai sus amintită.

Integral, pe riseproject.ro

Back To Top