Categorie: Dezvăluiri

politisti_in_actiune1Poliţia judeţului Prahova a dat publicităţii astăzi un comunicat în care arată că, în cursul anului trecut şi în primele două luni ale acestui an, poliţiştii au instrumentat 140 de infracţiuni în domeniul prelucrării şi comercializării produselor petroliere, dintre acestea 20 fiind infracţiuni de dare şi luare de mită. În cadrul dosarelor instrumentate 19 persoane au fost arestate preventiv.

“Raportul” în ceea ce priveşte anchetele Inspectoratului de Poliţie Prahova în domeniul infracţionalităţii ce are legătură cu produse petroliere este făcut public la doar o zi după ce fosta directoare a vămii Ploieşti, Diana Severin, a afirmat că, în 2009, adepus 13 sesizări penale legale de infracţiuni constatate în vamă, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova fiind una dintre instituţiile la care au fost depuse sesizări.  Interesant este faptul că, din sutele de infracţiuni anchetate, IPJ Prahova dă publicităţii două cazuri, unul dintre acestea fiind deja mediatizat de poliţie, ca fiind o mare realizare.

De-a lungul timpului, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova s-a făcut remarcat prin faptul că a dat publicităţii o grămadă de informaţii legale de găinăriile (a se înţelege prin asta furturile mărunte de fier vechi, cereale din hambarul fratelui sau băutură de la magazinul sătesc) anchetate de poliţiştii prahoveni. De aproape fiecare dată, suspecţii erau identificaţi şi prinşi, iar cazul, prin urmare, era ca şi rezolvat.

Astăzi, Poliţia Prahova a reuşit să-i uimească pe ziariştii vechi, acreditaţi de mult timp la această instituţie, în momentul în care compartimentul de relaţii publice al instituţiei a făcut public un soi de raport de activitate al poliţiei Prahova în ceea ce priveşte infracţiunile în domeniul producţiei şi distribuţiei de produse petroliere.

Raportul făcut public azi de poliţie arată că, într-un an şi două luni, au fost anchetate 140 de infracţiuni, dintre care 20 de corupţie. Pentru recuperarea prejudiciilor create în urma comiterii infracţiunilor anchetate, a fost instituit sechestru asigurator asupra cantităţii de 180 de tone de produse petroliere, respectiv benzină, motorină, ţiţei şi gaz petrolier lichefiat. Totodată au fost indisponibilizate mai multe  bunuri, respectiv un imobil, 11 maşini, bijuterii şi obiecte electronice, dar şi 285 000 de lei, toate aparţinând învinuiţilor, bunuri şi bani despre care se presupune că au fost obţinute din prejudiciile crate bugetului de stat sau patrimoniului privat al mai multor persoane juridice.

Interesant este faptul că, din 140 infracţiuni, poliţiştii au ales să dea publicităţii două exemple, un caz în care prejudiciul a fost de 1,2 milioane lei, altul cu un prejudiciu de asemenea sub 2 milioane lei.

În una dintre cauzele anchetate de IPJ Prahova, poliţiştii au stabilit că trei bărbaţi, administratori ai mai multor societăţi comerciale, au vândut drept carburanţi produse petroliere accizate şi neaccizate, tranzacţiile fiind derulate prin mai multe firme-fantomă, în contabilitatea cărora nu au fost înregistrate accize şi TVA în valoare de 1 210 965 lei. În acest caz, întreg prejudiciul a fost recuperat prin instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile care aparţin celor trei învinuiţi.

O altă anchetă realizată de IPJ Prahova a dus la arestarea preventivă, în luna ianuarie a acestui an, a doi bărbaţi din Ploieşti care, în calitate de administratori la patru societăţi comerciale, într-o perioadă de cinci ani, între 2005 şi 2010, au prejudiciat bugetul de stat prin neplata taxelor şi accizelor cu suma de 1 662 899 lei, în urma unei tranzacţii cu produse energetice şi cu cereale.

Conform comunicatului dat publicităţii miercuri de IPJ Prahova, cei doi au achiziţionat produse petroliere, respectiv uleiuri minerale neaccizate, fără a face dovada că acestea provin dintr-un antrepozit fiscal de producţie, produse ce au fost comercializate către alte societăţi comerciale, fără a înregistra operaţiunile respective în evidenţele contabile.

Totodată, anchetatorii au stabilit că, la începutul anului trecut, cei doi administratori de firme au cumpărat din Uniunea Europeană 1 953 160 kilograme de grâu, fără a declara achiziţia, iar prejudiciul astfel creat se ridică la 310 000 lei, bani care ar fi trebuit plătiţi sub formă de TVA şi impozit pe profit.

Precizăm că acest caz a fost mediatizat deja de IPJ Prahova la începutul acestui an.

Back To Top