Categorie: Economic

portofel golViața românilor este grea, arată un sondaj Nielsen. Peste 25% din populație rămâne fără acoperire financiară după ce își plătește cheltuielile de bază, iar dacă se întâmplă să mai rămână cu ceva bani, ei se duc pe datorii.

Doar 19% dintre români își mai permit să aducă îmbunătățiri locuinței, 17% se distrează în afara casei, 16% merg în vacanțe și concedii şi numai 13% achiziționează produse tehnologice noi, arată sondajul global privind încrederea consumatorilor și intenţia de a cheltui, titrează Mediafax.

Numai 4% dintre români alocă, din banii rămaşi, pentru fondul de pensii și numai 1% pentru investiții în acțiuni la bursă.

Față de cei mai mulți europeni, românii își prioritează altfel banii rămași. Dacă 33% dintre europeni spun că economisesc banii rămași după cheltuielile de bază, 30% își cumpără haine noi, 27% achiziționează vacanţe, iar 23% îi dau pe distracție în afara casei, românii își plătesc datoriile restante.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), veniturile medii pe gospodărie au fost, în trimestrul al treilea al anului trecut, de 2.528 lei pe lună, iar cheltuielile au însumat 2.267 lei, aproape 90% din venituri, mai relatează Mediafax.

Principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii și transferurile către administrația publică și privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor, precum și acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (hrana animalelor și păsărilor, plata muncii pentru producția gospodăriei, produse pentru însămânțat, servicii veterinare). Cheltuielile pentru investiții, destinate cumpărării sau construcției de locuințe, cumpărării de terenuri și echipament necesar producției gospodăriei, cumpărării de acțiuni etc. dețin o pondere foarte redusă în cheltuielile totale, de doar 0,8%.

Sondajul a fost realizat în rândul a peste 30.000 de respondenți cu acces la internet, din 60 de țări, mai relatează sursa citată.

 

Back To Top