Categorie: Economic

calcul baniFondul Monetar Internaţional (FMI) nu e de acord cu reducerea CAS cu 5% pentru angajator. Într-un interviu acordat Bloomberg, premierul Victor Ponta a declarat că nu a existat o înţelegere cu Fondul privind reducerea CAS.

În interviu, Victor Ponta a declarat că misiunea de evaluare a FMI nu se încheie cu o scrisoare de intenţie, astfel că misiunea va reveni în România pentru continuarea negocierilor. Reprezentanţii Fondului vor să vadă proiectul de buget pe 2015, în care trebuie aduse argumentele financiare care pot duce la reducerea contribuţiilor sociale pentru angajator cu 5%, cu impact bugetar de 2,5 miliarde de lei. Proiectul de buget pentru 2015 trebuie să fie gata în noiembrie, atunci urmând să fie luat în calcul şi un astfel de scenariu.

România ia în calcul vânzarea în 2015 a unor noi pachete de acţiuni la companiile controlate de stat, inclusiv Transelectrica, Romgaz şi Transgaz, a mai declarat Ponta, adăugând că statul ar putea rămâne cu participaţii mai mici de 50% la unele dintre acestea.

Întrebat dacă se impun noi taxe ca măsuri compensatorii pentru adoptarea reducerii CAS, Ponta a răspuns în urmă cu o săptămână:„Nu. Nu se impun. Ideea este că în final trebuie să rămânem în aceeaşi limită de deficit".

România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, din care nu intenţionează însă să acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja România de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.

Mai multe AICI

Back To Top