Categorie: Economic

electrocasniceUniunea Europeană ar putea scoate în afara legii o serie de uscătoare de păr, telefoane, prăjitoare de pâine sau fierbătoare. Zeci de dispozitive casnice care au consum mare de energie ar putea fi restricţionate.

Un studiu comandat de Comisia Europeană a identificat zeci de aparate electrocasnice care ar putea fi restricţionate începând din primăvara anului viitor. Iniţiativa urmăreşte eficientizarea energetică şi reducerea consumului total, pentru ca, în final, impactul asupra mediului să fie diminuat, la fel şi importurile de energie. Datorită aceleiași idei, reprezentanții UE au restricționat aspiratoarele cu motoare mai puternice de 1600 waţi.
Acum, vizate sunt aparatele electrocasnice care au un consum mai mare de 1.600 de waţi: prăjitoarele de pâine, uscătoarele de păr cu un consum de peste 2000 de wați.

Producătorii trebuie ori să se adapteze la noile reglementări prin adaptarea produselor la un consum mai mic (funcții alternative, dezactivarea părților nefolosite ale aparatelor). Deja există pe piaţă produse care poartă eticheta „eco" și care au un consum energetic de până la 30% mai mic.

Şi producătorii de telefoane inteligente ar putea fi obligaţi să caute soluţii mai eficiente, baterii care se descarcă mai greu fiindcă, de regulă, utilizatorii sunt nevoiţi să le încarce la una, două zile.

Analiștii economici susțin că, pentru producători, fondurile de cercetare şi dezvoltare vor fi probabil mai mari, iar costurile adiţionale se vor reflecta şi în preţul produselor la raft. Totuși, reprezentanții UE susţin că, pentru consumatorul final, diferenţa de preţ va fi rapid acoperită din economiile la curent electric.

Mai multe AICI

 

Back To Top