Categorie: Economic

gaze naturaleLivrările de gaze rusești către România au scăzut miercuri cu 18% față de cantitățile normale, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

"Reducerea anunțată astăzi (miercuri — n.r.) de Gazprom la Transgaz este de 18% în raport cu cantitățile nominalizate pe baza solicitărilor beneficiarilor din România. Cantitățile sunt de sub 0,2 milioane de metri cubi pe zi. Nu e niciun motiv de îngrijorare", a spus Nicolescu, citat de Agerpres.

La începutul acestei luni, ministrul s-a întâlnit cu ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse în România, Oleg Malginov, întâlnire la care au participat și reprezentanți ai Transgaz.

Ambasadorul Rusiei la București nu a confirmat faptul că nu vor mai avea loc reduceri în livrările de gaze rusești către România, a anunțat Departamentul pentru Energie.

"Reamintim că au existat în ultima perioadă mai multe intenții anunțate de Dispeceratul Gazprom din Sofia de reducere a livrărilor de gaze naturale către România. Potrivit datelor centralizate de Transgaz, o singură astfel de intenție s-a și materializat într-o reducere efectivă a livrărilor. În urmă întâlnirii, nu s-a confirmat faptul că situația nu va continua în același registru", se arată în comunicat. O zi mai târziu, rușii au întrerupt din nou livrările, cu 13%.

Dalkia este pregătită să facă faţă unei noi crize a gazelor

Oficialii companiei Dalkia din Prahova susţin că sunt pregătiţi pentru o astfel de situaţie, mai ales că şi în anii trecuţi s-au mai confruntat cu scăderi importante ale debitului de gaze naturale pentru termocentrala de la Brazi.

"De fiecare dată când o astfel de situaţie intervine, diferenţa între cantitatea de gaz natural necesară producerii continue de apă caldă şi căldură şi cea existentă se poate înlocui cu păcură. Cantitatea de păcură necesară pentru a asigura alimentarea cu apă caldă şi căldură la Ploieşti variază în funcţie de debitul de gaz disponibil, iar din această cauză nu putem anticipa un număr de zile de funcţionare în cazul folosirii mixului de combustibil" susţin reprezentanţii Dalkia, potrivit observatorulph.ro.

Pentru sezonul de încălzire 2014-2015 contractul pentru aprovizionarea cu păcură a fost semnat, iar combustibilul va fi disponibil, în caz de necesitate.

 

Back To Top