Categorie: Economic

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, ca for decizional, legea privind asigurarea RCA, care aduce numeroase noutăți atât pentru asigurați, cât și pentru societățile de profil.


Cei care vor încheia, de acum, o poliță RCA, trebuie să știe că pot alege care să fie durata acesteia, dar și pot face plata în rate sau că, la nevoie, își pot repara mașina în orice service.
Principalele modificări sunt:
> Contractul RCA se încheie pe o perioadă cuprinsă între o lună si 12 luni, multiplu de o lună, în funcţie de opţiunea asiguratului. În anumite cazuri, polița se poate încheia chiar și o perioadă mai scurtă de o lună.
> Plata primelor de asigurare se poate face integral sau în rate, în funcție de prevederile acordului dintre asigurat şi asigurătorul RCA.
> Asiguraţii pot fi despăgubiţi indiferent de service-ul în care îşi vor repara maşina.
> Se aplică sistemul de decontare directă, după modelul Casco. Astfel, decontarea pentru lucrările de reparaţie după un accident nu se mai face prin poliţa şoferului vinovat, ci prin propria asigurare, urmând ca ulterior asigurătorul să facă regres către asigurătorul şoferului vinovat.
> Poliţele nu pot crește din cauza costurilor cu reparaţiile, pentru că acestea reprezintă doar o mică parte din costul total al daunelor.
> Utilizarea de piese contrafăcute în efectuarea de reparaţii auto este considerată infracţiune.
> Tariful de referinţă se calculează semestrial de către o societate cu expertiză recunoscută în domeniu. Cheltuielile administrative şi de vânzare ale poliţei de asigurare, incluse în tariful de primă, nu pot depăşi cumulat 25% din tariful rezultat.
> Pentru determinarea sumei reprezentând prima de asigurare, asigurătorul RCA poate lua în calcul istoricul daunelor plătite, în ultimii 5 ani, pentru accidente produse prin intermediul vehiculului asigurat, precum şi utilizarea unor tehnologii de tip telematics.
> Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului care a încheiat un contract RCA pe perioada suspendării dreptului de circulaţie al vehiculului sau pe perioada imobilizării vehiculului.
> La încheierea contractului RCA şi pe parcursul derulării acestuia, asiguratul are obligaţia să permită asigurătorului RCA accesul în baza de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României, la evidenţa accidentelor şi a cererilor de despăgubire anterioare şi să furnizeze informaţiile solicitate de asigurătorul RCA pentru evaluarea riscului şi calculul primei de asigurare.
Legea a fost adoptată în Camera Deputaților, care a fost for decizional, și este trimisă președintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare.

 

Back To Top