Categorie: Economic

Tarifele de referinţă pentru poliţele RCA au fost anunțate de Autoritatea de Supraveghere Financiară miercuri, imediat după ce noua lege a fost adoptată de Parlament (VEZI DETALII) și cu o zi înainte de expirarea perioadei de plafonare, de șase luni, stabilită de Guvern.

 

Prin aceste tarife de referință autoritățile doresc să stabilească un reper care să poată fi utilizat atât de către consumatori, care vor avea astfel la îndemână un instrument de comparaţie pentru ofertele societăţilor de asigurare, cât şi de către asigurătorii care doresc să intre pe piaţa RCA sau de către alte părți interesate. "Publicarea tarifelor de referință contribuie semnificativ la creșterea transparenței privind accesul la informațiile esențiale, informarea corespunzătoare a consumatorilor și diseminarea de informații corecte și complete. Tarifele de referinţă au un caracter orientativ şi sunt calculate pe baza datelor cu privire la poliţe (perioada 2012-2016) şi la daune (perioada 2010-2016), furnizate de asigurătorii autorizaţi să practice RCA la data 31.12.2016. Tarifele de referinţă sunt structurate în funcţie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică) și de caracteristicile tehnice (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri) în funcție de categoria vehiculului", a precizat ASF. Datele statistice utilizate în calculul tarifului de primă de referință nu arată deviații semnificative în daunalitate, la nivel de piață, comparativ cu datele statistice din anii anteriori, prin urmare nu există premise de creștere a tarifelor pentru poliţele RCA, mai precizează sursa citată.
ASF care a venit și cu câteva exemple aplicate din noua grilă:
> o poliţă RCA încheiată pe un an de persoană din grupa 31 - 40 de ani, pentru un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cmc ----> 506 lei, cu 17% sub tariful de primă maxim, stabilit pentru această categorie, de 610 lei.
> o poliţă RCA încheiată pe un an de persoană juridică pentru un autoturism cu capacitate cilindrică între 1.401 şi 1.600 cmc ---> 957 de lei, faţă de un tarif de primă maxim de 992 lei (-4%).
> o poliţă RCA încheiată pe un an de persoană juridică pentru autovehiculele destinate transportului de marfă cu masa de peste 16 tone ---> 7.314 lei, mai mic cu 3% faţă de tariful de primă maxim stabilit pentru această categorie (7.534 lei).
> o poliţă RCA încheiată pe un an de persoană fizică sau juridică pentru autovehiculele destinate transportului de persoane, cu o capacitate mai mare de 40 de locuri ---> 5.616 lei, cu 15% mai puţin decât tariful de primă maxim care se aplica acestei categorii (6.600 lei).
Tarifele de referinţă pe fiecare categorie de autovehicul şi de asigurat pot fi consultate în tabelele de mai jos:

 

Sursa grafice: ASF

Back To Top