Categorie: Economic

Angajatorii vor plăti contribuții CAS și CASS la nivelul salariului minim în contul contractelor part-time și pentru angajații cu plata în acord, a hotărât Executivul. Măsura își propune să elimine așa-zisa practică a muncii "la gri" și să le asigure și acestor categorii de salariați dreptul la pensie și la servicii medicale în sistemul public.

 

Modificările au fost aduse Codului fiscal printr-o ordonanță adoptată joi de Guvern, care va intra în vigoare la 1 august și se va aplica începând cu veniturile aferente lunii august 2017. "Social, măsura are rolul să protejeze aceste categorii de salariați asigurându-le dreptul la pensie și la servicii medicale în sistemul public. Din punct de vedere economic, noile prevederi au scopul să limiteze situațiile în care contractele de muncă cu timp parțial sunt încheiate pentru evitarea impozitării potrivit regulilor prevăzute pentru contractele individuale de muncă cu timp normal de lucru și, implicit, să elimine inechitățile față de angajatorii care încheie contracte individuale de muncă cu timp normal și asigură salariul minim brut pe țară propriilor salariaților", argumentează reprezentanții Executivului.
Guvernul a stabilit unele măsuri pentru asigurarea plății de către angajator a contribuției pentru pensii și sănătate la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, pentru toți salariații, inclusiv pentru persoanele care au încheiate contracte de muncă cu timp parțial și pentru cei cu plata în acord. Excepție fac salariații din următoarele categorii: elevi sau studenți cu vârsta până în 26 de ani, ucenici în vârstă de până la 18 ani, persoane cu dizabilități care, prin lege, au posibilitatea să lucreze mai puțin de 8 ore pe zi, pensionari pentru limită de vârstă în sistemul publice de pensii, cu excepția celor care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum și a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă cu cea din sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii, dar și persoanele care cumulează venituri de cel puțin nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată din mai multe contracte individuale de muncă.
Potrivit informațiilor date publicității de Guvern, în acest moment în România există circa 1,1-1,2 milioane de contracte de muncă cu timp parţial. 370.000 salariaţi activi au un singur contract de muncă cu timp parţial, iar aproximativ 710.000 asiguraţi cu contracte de muncă cu timp parţial, au un venit mediu brut de 903 lei/lunar (decembrie 2016).

Back To Top