Categorie: Economic

Statul vrea să ofere până la 40.000 de euro ajutor din fonduri europene pentru tinerii care nu sunt încadrați în vreo formă de învățământ și nici nu lucrează. Cu acești bani, ei ar trebui să-și deschidă afaceri, programul avantajându-i pe cei care au urmat școli profesionale sau licee cu profil tehnologic.

Informațiile se regăsesc propuneri de ghiduri ale solicitantului pentru Programul Operațional Capital Uman, lansate în dezbatere de autoritatea de management din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, scrie StartupCafe.ro.
Tinerii NEET sunt cei cu vârste de 16-24 de ani, care nu sunt încadrați în nicio formă de învățământ și nici nu au serviciu. Cele două linii de finanțare însumează 60 de milioane de euro, din fonduri europene și de la bugetul de stat, și ar urma să fie valabile în toată țara. Din acești bani ar urma să fie finanțate cursuri de calificare și măsuri de ocupare a forței de muncă, dar și programe de antreprenoriat în care unii dintre tinerii NEETs ar urma să primească îndrumare și educație în domeniu, precum și un grant de maximum 40.000 de euro pentru a-și face mici afaceri.
Agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă vor fi cele care îi vor tria pe tinerii NEETs fie pe calea patronului, fie pe calea angajatului.
Sursa citată a creionat și câteva scenarii, astfel încât potențialii beneficiari să-și evalueze șansele de a ajunge în acest program. Astfel, un tânăr care a terminat un liceu tehnologic, a dat un examen de certificare a calificării profesionale (tehnician într-un domeniu), dar nu a obținut și bacalaureatul nu va putea merge la facultate, dar ar putea, teoretic, să intre în programele de antreprenoriat ca tânăr NEET, cu educație obligatorie finalizată și cu o calificare profesională relevantă pentru afacerea pe care vrea să o inițieze. La fel și un tânăr care a terminat un liceu teoretic, care nu a luat bacalaureatul, dar care mers mai departe la o școală postliceală și a obținut de acolo o calificare profesională (după 2 ani). Șanse mari ar putea avea cei care au luat bacalaureatul și au terminat și o facultate și care au căutat, dar nu și-au găsit de lucru.
Procedura ANOFM de profilare a tinerilor NEETs punctează în primul rând calificarea profesională relevantă, urmată de studiile efectuate (dacă au urmat cel puțin învățământul obligatoriu), existența unei calificări oarecare, dacă fac parte dintr-un grup vulnerabil, dacă au acces facil la poli de dezvoltare, experiența profesională de cel puțin 1 an.

Vedeți AICI cum vor ajunge banii la tinerii NEETs.

Back To Top