Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Economic

Inflaţia a urcat în februarie la 4,7%, faţă de aceeași perioadă a anului trecut, iar faţă de ianuarie 2018 creşterea este de 0,3%, potrivit informațiilor făcute publice de Institutul Naţional de Statistică.

În documentul publicat pe 13 martie de INS, institutul arată că rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2017 – februarie 2018) faţă de precedentele 12 luni (martie 2016 – februarie 2017), calculată pe baza IPC (indicii prețurilor de consum - n.r.) este 2,1%. Determinată pe baza IAPC (indicii armonizați ai prețurilor de consum - n.r.), rata medie este 1,6%.
Indicii prețurilor de consum acoperă cheltuielile monetare de bunuri și servicii pentru consumul final, pentru toate tipurile de gospodării rezidente, cu excepția gospodăriilor instituționale, în scopul de a oferi o imagine cât mai relevantă și precisă a inflației. IPC poate fi privit ca o metodă de măsurare, în linii mari, a prețurilor unui model de cheltuieli fixe, conform metodologiei utilizate de INS.
Indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este un set de indici ai prețurilor de consum din UE, calculat în conformitate cu o abordare armonizată și un singur set de definiții. IAPC este conceput în principal pentru evaluarea stabilității prețurilor în zona euro și a convergenței evoluției prețurilor în UE, dar și pentru comparații ale inflației la nivel european. Începând cu ianuarie 2016, seriile IAPC sunt publicate cu anul de referinţă 2015 = 100.
Rata anuală a inflaţiei se referă la creşterea preţurilor de consum într‐o lună din anul curent, faţă de aceeaşi lună a anului precedent. Această rată se calculează ca un raport, exprimat procentual, între indicele preţurilor dintr‐o lună din anul curent şi indicele din luna corespunzătoare a anului precedent, calculaţi faţă de aceeaşi bază, din care se scade 100.
În februarie, rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat așadar la cel mai mare nivel din ultimii cinci ani, vârful la care se face raportarea fiind de 5,37%, înregistrat în iunie 2013. Creșterea este calculată în condițiile în care, față de aceeași perioadă a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,74%, în medie, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 6,27%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 2,92%.
Față de ianuarie, în februarie citricele s-au scumpit cu 5,98%, fructele proaspete cu 3,54%), iar legumele şi conserve de legume cu 2,17%.
Preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a scăzut, în februarie, cu 0,31%.
Tot luna trecută, BNR a revizuit în creştere, de la 3,2% la 3,5%, prognoza privind inflaţia pentru finalul acestui an.

Back To Top