Categorie: Economic

Concernul elvețian Rieker a anunțat că se retrage din România. Într-un comunicat de presă, compania anunță închiderea fabricii de încălțăminte de la Lugoj, cu aproape 700 de angajați, motivându-și decizia prin dificultățile pe care le-a întâmpinat în a găsi forță de muncă, costurile ridicate cu transportul salariaților și cu utilitățile.

 

Fabrica de la Lugoj și-a început activitatea în februarie 1998,  dar, după 21 de ani, compania anunță că este nevoită să înceteze activitatea de producție în România. "Piața muncii este extrem de dinamică și de competitivă în județul Timiș și va fi din ce în ce mai competitivă, ceea ce face să crească din ce în ce mai mult costurile cu forța de muncă, pe fondul unei lupte acerbe pentru atragerea angajaților. De asemenea ne confruntăm cu lipsa forței de muncă calificate în domeniul confecții încălțăminte din cauza absenței școlilor profesionale. Cu toate că numărul actual de angajați nu depășește 700, rezultă o fluctuație foarte mare, din ce în ce mai accentuată în ultimii ani, circa 40% din angajați fiind noi, ceea ce duce la o scădere a calității produselor. Productivitatea muncii este de asemenea în scădere. Aproximativ 65% din personalul angajat face naveta cu 11 autobuze din localitățile din jurul Lugojului,  unele autobuze aducând angajații chiar și de la 70 de kilometri, ceea ce înseamnă de asemenea costuri însemnate. Un alt aspect important este costul tot mai ridicat al utilităților, confruntându-ne cu o creștere de 35% în ultimele trei luni. Toți acești factori fac nerentabilă și nesustenabilă producerea unei cantități prea mici de pantofi raportat la costurile în creștere", se arată în comunicatul Rieker România.

Reprezentanții companiei au anunțat că vor lua toate măsurile de protecție socială prevăzute de legislație și că au contactat deja firme din Lugoj care sunt în căutare de angajați, în vederea încadrării, cât mai curând, a persoanelor care vor rămâne fără loc de muncă în urma închiderii fabricii.

În total, ca urmare a acestei decizii, 663 de angajați vor fi disponibilizați.

Foto: ziuadevest.ro

Back To Top