Ministrul de Finante, Alexandru Nazare, despre ratingul Romaniei
Categorie: Economic

Ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare, a făcut referire, cu prilejul participării la un eveniment organizat de Bursa de Valori Bucureşti şi Envisia, la cât de importantă a fost ridicarea perspectivei de la negativ la stabil în privinţa S&P.

“Am avut dialoguri cu toate agenţiile de rating, am prezentat măsurile pe care le-am adoptat, măsuri concrete care au fost luate până la aprobarea bugetului şi apreciate de toate agenţiile de rating. Suntem într-un dialog şi vom vedea ce se întâmplă şi în privinţa noii evaluări din toamnă, dar suntem optimişti că suntem în direcţia cea bună", a declarat Alexandru Nazare, citat de Ziarul Financiar.

O atutudine prudentă duce România într-o zonă de echilibru

Ministrul a mai arătat că suntem în faţa unui moment în care majoritatea instituţiilor financiare internaţionale au ajustat în creştere în raport cu România. "Am plecat de la un 4,3% care era riscant în februarie. Erau opinii că 4,3% ar fi foarte mult pentru evoluţia pandemiei în ianuarie-februarie, după care atât Banca Mondială, cât şi Fondul Monetar şi Comisia au revenit şi au ajustat în creştere această prognoză. Noi am revenit şi am ajustat la 5%, iar Fondul a ajustat chiar de la 6% la 7%. E o situaţie fără precedent în care instituţii financiare internaţionale ajustează în acelaşi timp creşterea economiei. De obicei era invers. Instituţiile financiare internaţionale erau pesimiste. Deci cred că această atitudine prudentă în a ne evalua creşterea şi situaţia este o atitudine care ne duce într-o zonă de echilibru de care România are foarte mare nevoie”, a mai spus Alexandru Nazare, potrivit zf.ro.

Acesta a mai punctat că măsurile luate în acest an până la aprobarea bugetului şi ulterior sunt suficiente pentru Comisia Europeană astfel încât să valideze strategia de ajustare prezentată la Bruxelles de revenire la un deficit de 3% până în 2024.

Back To Top