Categorie: Economic
Euro_1Creşterea economică a României a fost revizuită în jos, la 1,6% în anul 2012 faţă de creşterea de 2,1% estimată de Comisia Europeană în toamnă. Cu acest nivel, România va avea a patra cea mai mare creştere economică din UE, după Polonia (2,5%), Lituania (2,3%) şi Letonia (2,1%). Revizuirea în jos este determinată de persistenţa incertitudinilor de pe pieţele financiare şi de evoluţia crizei datoriilor suverane din zona euro.

Economia UE va stagna în acest an: creşterea economică a fost revizuită la 0% faţă de nivelul de 0,6% din toamnă. Zona euro intră în recesiune în anul 2012: creşterea economică a fost revizuită la -0,3%, faţă de 0,5% anterior.

Toate ţările din UE au cunoscut revizuiri în jos ale creşterii economice, cu excepţia Slovaciei (a cărei prognoze s-au îmbunătăţit de la 1,1% la 1,2%), a Poloniei şi a Marii Britanii, pentru care previziunile de creştere au rămas la 2,5%, respectiv 0,6%.

Creşterea de 2,5% a României în anul 2011 s-a bazat, în special, pe cererea externă în primul semestru al anului şi pe recolta foarte bună din agricultură în al doilea semestru.

Producţia industrială a crescut puternic în prima jumătate a anului, dar s-a moderat în a doua parte ca urmare a încetinirii exporturilor.

Pentru prima dată de la debutul crizei, investiţiile au crescut cu 15,3% în al treilea trimestru din anul 2011 faţă de aceeaşi perioadă din anul 2012.

Perspective pentru anul 2012:

Cererea internă va fi principalul motor al creşterii economice, ca urmare a îmbunătăţirii situaţiei de pe piaţa muncii şi a inflaţiei scăzute, cu impact pozitiv asupra veniturilor. Totuşi, populaţia va continua să îşi ajusteze situaţia financiară în prima jumătate a anului.

Investiţiile publice, sprijinite de îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene, deţin un rol cheie.

Contribuţia cererii guvernamentale la creşterea economică va fi redusă, ca urmare a continuării consolidării fiscale.

Investiţiile private vor fi mai reduse sau se vor amâna pentru al doilea semestru sau pentru începutul anului 2013 ca urmare a creşterii incertitudinilor interne şi globale.

Principalele riscuri asupra creşterii economice în anul 2012:

Persistenţa incertitudinilor de pe pieţele financiare şi evoluţia crizei datoriilor suverane în zona euro.

Posibile nevoi suplimentare pentru revigorarea situaţiei financiare a gospodăriilor, concomitent cu condiţii de creditare mai dure care vor avea impact negativ asupra consumului privat.

Inflaţia a fost revizuită la 3% pentru anul 2012, faţă de prognoza de 3,4% din toamnă.

Inflaţia va continua să scadă în prima jumătate a anului 2012, după care va creşte, însă se va încadra în ţintele stabilite de BNR.

Pe termen mediu, există riscul ca inflaţia să crească ca urmare a necesităţii de dereglementare a pieţelor energetice şi a creşterilor viitoare ale preţurilor administrate.

Back To Top