itm prahova controale construcții
Categorie: Economic

Inspectorii de muncă din Prahova au remarcat o scădere semnificativă a numărului de accidente de muncă produse anul acesta, în construcții. Chiar și așa, ITM a investigat, de la începutul lui 2021, în județ, peste 100 asemenea incidente.

Un bilanț transmis de inspectorii de muncă arată că, în urma controalelor desfăşurate în campaniei vizând activitatea în construcții, au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 de lei şi 147 de avertismente. Totodată,  a fost dispus un număr de 151 de măsuri cu termene ferme de remediere a deficienţelor constatate.

ITM Prahova constată că “acţiunile de informare şi conştientizare a angajatorilor şi lucrătorilor, cât şi acţiunile de control desfăşurate în anul 2021 în cadrul acestei campanii au condus la o diminuare a numărului de evenimente înregistrate ca accidente de muncă la nivelul ITM Prahova, având în vedere faptul că în cursul acestui an, în sectorul de construcţii, s-a înregistrat un număr de 103 accidente de muncă, comparativ cu număr de 175 de accidente produse în 2020. De asemenea, considerăm că pentru prevenirea producerii unor evenimente este necesară o îmbunătăţire continuă a activităţii de instruire şi informare a lucrătorilor la nivelul angajatorilor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul şantierelor temporare şi mobile”.

53 de firme din construcții, verificate de ITM Prahova

La cei 53 de agenți economici din domeniu, verificați de ITM Prahova, inspectorii de muncă au constatat deficiențe precum utilizarea unor echipamente de muncă neadecvate pentru lucru la înălţime  (tronsoane schelă fără balustrade de protecţie montate, platformele de lucru neasigurate); neutilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie (încălţăminte de protecţie, centuri de siguranţă, cască de protecţie); utilizarea necorespunzătoare a unor echipamente de muncă pentru lucru la înălţime (scări metalice mobile neasigurate); nerespectarea instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate în muncă referitoare la amenajarea locului de muncă pentru combaterea riscurilor de cădere în gol de la înălţime.

Datele au fost prezentate în contextual derulării campaniei naţionale de verificare a modului de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă la lucrările din construcții.

VEZI ȘI: Analiză 2021: Firmele de construcţii sunt pe primul loc în topul insolvenţelor, dar şi în topul companiilor nou-înfiinţate

Back To Top