schimbări fiscale
Categorie: Economic

Noul an va aduce tot felul de schimbări fiscale  pe care firmele și persoanele fizice ar trebui să le aibă marcate în calendar.

Partenerii noștri de la Legal MM Business prezintă o serie de schimbări fiscale programate să aibă loc în 2022.

1. Din ianuarie, salariul minim brut pe țară se majorează de la 2.300 la 2.550 de lei, iar salariul minim brut diferențiat pentru studii superioare dispare.

2. Tot din ianuarie 2022, cadourile de până în 300 de lei oferite salariaților vor fi netaxabile, atunci când se acordă cu ocazia anumitor sărbători. Aceasta este, practic, o dublare a plafonului actual de netaxare, de 150 de lei

3. Din 2022, cererile de restituire a indemnizațiilor aferente concediilor medicale trebuie depuse respectând un termen de maximum 90 de zile, altfel sumele sunt respinse definitiv de la plată şi nu vor mai fi decontate din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

4. Tratamentul fiscal al facturilor neîncasate se modifică, de la 1 ianuarie, în așa fel încât ștergerea datoriei să se deducă în proporție de 50% (față de 30%, în prezent). Astfel, la impozitul pe profit, ajustările pentru deprecierea creanțelor o să fie deductibile în proporție de 50% (deși se promisese deducerea integrală), nu doar în proporție de 30%, ca acum.

5. Din ianuarie 2022, instituțiile nu mai pot cere firmelor și persoanelor fizice copii după actele emise deja de alte entități ale statului. Prin această măsură de debirocratizare, persoanele care au depus o cerere pentru a li se furniza un serviciu public nu vor mai trebui să facă drumuri suplimentare pentru obținerea unor copii de pe documentele deja emise de alte entități, instituțiile publice urmând a comunica pe e-mail între ele în acest sens, cu acordul solicitantului.

6.  La 01 februarie se face trecerea la mecanismul permanent de rambursare a TVA-ului cu control ulterior. Rambursarea TVA-ului cu control ulterior, ca regulă generală, a fost transformată într-o măsură permanentă pe final de 2021, prin modificarea Codului de procedură fiscală. Măsura se va aplica efectiv, însă, din 1 februarie, pentru că până la 31 ianuarie se aplică oricum mecanismul temporar din OUG 48/2020.

7. 22 februarie - De la această dată ar trebui să devină aplicabilă în practică o nouă etapă de reducere a numărului de declarații fiscale ce trebuie depuse de contribuabili la autorități.

8. 1 martie - Reținerea și neplata taxelor salariale și a altor dări va putea fi pedepsită penal. Reținerea și neplata impozitului pe venit, a contribuției la pensii și a contribuției la sănătate, de către angajatori, va fi considerată din nou evaziune fiscală, începând cu prima zi de primăvară, și va putea fi pedepsită cu închisoare de la unu la cinci ani. Măsura va viza, însă, și alte impozite.

9. S-a stabilit că, de la 1 martie, contul în Spațiul Privat Virtual este obligatoriu pentru a relaționa cu Agenția Națională de Administrare Fiscală. De la aceeași dată, autoritățile vor ignora documentele transmise în format tipărit - adică acestea nu vor mai fi luate în considerare.

10. Structurile de soluționare a contestațiilor fiscale se mută în subordinea Ministerului Finanțelor. După câteva amânări, activitatea de soluţionare a contestaţiilor făcute de firme și de persoanele fizice va trece de la Fisc la Ministerul Finanțelor până la 31 martie.

11.  31 martie - Ultima zi pentru care se aplică reduceri la facturile de energie. Concret, ultima zi a lunii martie este considerată ultima zi a sezonului rece, astfel că firmele, PFA-urile și profesioniștii vor beneficia pentru ultima oară, în martie, de consum cu cost redus (strict la cerere) la energie electrică și gaze naturale.

12. 1 aprilie - Devine operațional e-Facturare pentru relația business to business. Momentan, sistemul de facturare electronică al statului este opțional și funcționează numai în relația firmelor cu statul (achiziții publice), dar din aprilie va funcționa opțional și în relația dintre firme (strict pentru produse cu risc fiscal ridicat). În paralel, tot din aprilie, facturarea voucherelor de vacanță se va face obligatoriu prin e-Factura.

VEZI ȘI: VIDEO NEWS – Măsuri pentru evitarea dezechilibrelor bugetare și pentru limitarea cheltuielilor, stabilite de Guvern. Decizii privind salariile, taxele și impozitele din 2022

13. 27 iunie - Termen unic temporar de declarare a impozitului pe afacere. Trebuie subliniată o noutate cu aplicabilitate efectivă din 2022 - termenul unic, din 25 iunie (care se mută automat pe 27 iunie, pentru că 25 e zi de weekend), pentru definitivarea și plata impozitelor pe afaceri (impozitul pe profitul din 2021, impozitul micro pe ultimul trimestru din 2021, impozitul specific pe semestrul al doilea din 2021).

14. 30 iunie - Termen unic temporar de declarare a impozitului pe afacere. Trebuie subliniată o noutate cu aplicabilitate efectivă din 2022 - termenul unic, din 25 iunie (care se mută automat pe 27 iunie, pentru că 25 e zi de weekend), pentru definitivarea și plata impozitelor pe afaceri (impozitul pe profitul din 2021, impozitul micro pe ultimul trimestru din 2021, impozitul specific pe semestrul al doilea din 2021).

15. 01 iulie -  Sistemul e-Factura devine obligatoriu în relația business to business, dar numai pentru produsele cu risc fiscal ridicat.

Material realizat cu sprijinul Legal MM Business

Back To Top