benzinării cozi
Categorie: Economic

Consiliul Concurenței a anunțat, joi, că a demarat investigații pe piața carburanților, după scumpirile care au atins punctul culminant miercuri seară. Cozile uriașe formate la benzinării din toată țara, în urma zvonului că prețul pentru benzină și morotină va crește și mai mult până astăzi,  mai mult nu au făcut decât să înrăutățească situația.

Într-un comunicat transmis joi dimineață, autoritatea de concurență a anunțat că investighează “situațiile în care preturile au crescut foarte mult, fără a avea o justificare economică. Anticiparea unui anumit preţ ce ar trebui practicat de către o companie şi anunţarea acestuia în piaţă poate intra sub incidenţa prevederilor Legii Concurenţei. Companiile trebuie să își stabilească în mod independent politica de prețuri, în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii, înţelegerile şi/sau acţiunile concertate referitoare la comportamentul pe piaţă fiind sancționate de legislația în domeniu”.

”Este o situație internațională dificilă și volatilă generată, în principal, de adoptarea măsurilor economice de combatere a agresiunii ruse în Ucraina. În acest context, noi veghem ca unele companii să nu profite de această situație, deoarece o eventuală creștere nejustificată a prețurilor poate conduce la sancțiuni”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Autoritatea de concurență a punctat că, potrivit datelor afișate de aplicația Monitorul Prețurilor, “creșteri mari ale prețurilor carburanților s-au înregistrat la benzinăriile unui singur lanț de distribuție și unele benzinării independente din vestul tării. Acest lucru poate fi explicat de faptul că în Ungaria prețurile carburanților sunt plafonate, ceea e a condus la penurie”.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări, aseară, că România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanți în benzinării, iar premierul Ciucă a dispus controale la stațiile de alimentare cu carburanți.

VEZI ȘI: Ministrul Energiei, după isteria de la benzinării: „Le transmit românilor că nu trebuie să intre în panică și să stea la cozi”

Back To Top