stocuri alimente
Categorie: Economic
  • Producătorii, depozitarii, procesatorii și comercianții de produse agricole vor fi obligați, cu mici excepții, să declare lunar stocurile de alimente.
  • Un proiect de ordonanță de urgență care reglementează acest aspect a fost elaborat de Ministerul Agriculturii.
  • Proiectul de act normativ prevede și amenzi de până la un 1.000.000 de lei pentru cei care încalcă aceste reglementări, odată ce ele vor fi adoptate, respectiv sancțiuni pentru cei care raportează informații incomplete sau eronate.

Nota de fundamentare a OUG susține faptul că ”lipsa unor informații privind cantitățile de produse agricole și alimentare existente pe teritoriul României ar putea conduce la un dezechilibru între cerere și ofertă”, scrie economedia.ro, care publică și proiectul referitor la stocurile de alimente.

Inițiativa ar obliga la raportarea stocurilor de legume, fructe, cereale, semințe de oleaginoase și produse derivate, legume furajere, semințe certificate, carne și produse din carmen cu termen de valabilitate mai mare de 10 zile (inclusiv conserve), lapte și produse din lapte, produse de panificație, conserve, apă, orez, plante aromatice, sare, condimente, ceaiuri, zahăr, miere, drojdie.

Excepții vor fi considerate doar cazurile de comercianți cu magazine sub 400 metri pătrați și de operatorii cu stocuri sub 10 tone (la legume și fructe), 25 tone (cereale), 20 tone (semințe), 50 kg (miere).

Proiectul poate fi consultat AICI.

Cei care nu raportează lunar stocurile din produsele la care face referire proiectul riscă amenzi cuprinse între 500.000 și 1.000.000 de lei, dar inclusiv raportarea unor date inexacte sau incomplete ar putea fi sancționată cu amenzi între 50.000 și 250.000 de lei.

VEZI ȘI: Mesaj de la Guvern: România are suficiente stocuri de alimente și produse neperisabile!

 

 

Back To Top