România a încheiat anul trecut cu un deficit public de 5,68% din PIB, mai mare decât estimările Guvernului din Programul de Convergență, care prevedeau un deficit de 6,2%. România se află în procedură de deficit excesiv din 2020 și s-a angajat să reducă deficitul la mai puțin de 3%. Politica fiscală din România a amplificat fluctuațiile ciclului economic, potrivit economistului Ionuț Dumitru citat de hotnews.ro.
Citește și: Ministerul Afacerilor Interne (MAI) intenționează să cumpere, în următorii doi ani, peste 4.400 de autoturisme
Acesta a explicat că riscurile vin din zona finanțelor publice și dezechilibrelor cauzate de deficitele bugetare mari. "E ca și cum o familie cu venituri de 100 de lei se împrumută cu 22-23 de lei pentru a cheltui 123 de lei pe lună", a spus Dumitru. În caz de criză, toți se uită la buget și cer bani, dar spațiul de manevră poate fi limitat, a mai adăugat acesta. Datoria publică a crescut destul de mult în 2020 și nu mai este printre cele mai mici din UE, dar totuși este mai mică decât media UE.
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană