• Firmele care în 2022 corespundeau regimului microîntreprinderilor și îndeplinesc condițiile și în 2023 nu mai trebuie să depună Formularele 700 sau 010.
• Guvernul a făcut, însă, unele modificări la înființarea microîntreprinderilor.
Persoanele juridice, care în anul 2022 au fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor și în anul 2023 îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru a aplica același regim, NU au obligația de a comunica organelor fiscale aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor prin depunerea unei declarații de mențiuni (formular 700 sau, după caz, formular 010), spune ANAF, într-un comunicat de presă.
Motivul, potrivit ANAF, este pentru că nu se modifică datele din declarația de înregistrare fiscală.
Contribuabilii au obligația depunerii unei declarații de mențiuni în cazul modificării ulterioare a datelor din declarația de înregistrare fiscală.
Modificări în regiumul microîntreprinderilor în 2023
Guvernul a făcut mai multe modificări în privința regimului fiscal al microîntreprinderilor, având în vedere schimbările fiscale din Ordonanța 16 (cea a creșterilor de taxe) și schimbările din Legea 370/2022.
de la 1 ianuarie toate firmele sunt considerate plătitoare de impozit pe profit și, prin opțiune, pot fi microîntreprinderi dacă îndeplinesc anumite condiții.
În primul rând, dacă vrei să-ți faci o microîntreprinere, trebuie să știi că plafonul veniturilor în 2023 este de 500.000 euro, ca să plătești impozitul de 1% (3% nu mai există), dar vedeți că au apărut și alte condiții.
Dacă ai deja o microîntreprindere și te afli, în 2022, sub 1 milion de euro, vei putea rămâne la același regim, atâta timp cât nu vei depăși 500.000 euro în 2023. Dacă ai depășit, treci la impozit pe profit.
O altă condiție: poți să deții mai mult de 25% din capitalul social al unei microîntreprinderi în cel mult 3 societăți. În caz contrar, dacă deții mai mult de 25% în mai mult de 3 societăți, trebuie să te deczi ce societăți trec la plata impozitului pe profit.
Tot ca să fii microîntrepindere trebuie să ai cel puțin un salariat cu normă întreagă. Practic, nu vor mai exista microîntreprinderi fără salariat pentru cota de 3% (pentru că nu mai există).
Acesta poate să fie ori cu contract de muncă pe 8 ore, ori poți avea mai mulți salariați cu timp parțial care în total să cumuleze 8 ore. De asemenea, mai poți avea un contract de mandat a cărei sumă să fie echivalentă cu salariul minim (de exemplu un administrator).
Mai multe pe hotnews.ro
CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ PRIVIND SUPRATAXAREA PART-TIME: CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN PRACTICĂ
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană