• Producătorii români de salam de Sibiu și alte produse din carne de porc vor putea exporta și pe piața din SUA.
• Autoritățile americane de siguranță alimentară au stabilit că standardele legale în domeniu, din România, corespund exigențelor din Statele Unite.
• Pe site-ul oficial al FSIS se arată că sunt, însă, și unele restricții care țin de protecția împotriva pestei porcine.
„Ne bucurăm că salamul de Sibiu și alte produse românești din carne de porc vor ajunge în Statele Unite. Recent, Serviciul de Inspecție și Siguranță Alimentară (Food Safety and Inspection Service - FSIS) al U.S. Department of Agriculture a stabilit că legile, reglementările și sistemul de inspecție pentru siguranța alimentelor din România ating un nivel de protecție echivalent cu cel aplicat pe plan intern în Statele Unite, restabilind astfel eligibilitatea României de a exporta în SUA produse din carne de porc provenite din unități românești certificate” - a scris, pe Facebook, Ambasada SUA la București.
Pe site-ul oficial al FSIS, se arată că sunt permise, în anumite condiții, importurile pe piața din SUA a anumitor produse din carne de porc din România, însă există și unele restricții care țin de protecția împotriva pestei porcine, în condițiile prezenței acestei boli care afectează suinele, pe teritoriul României.
Din anul 2016, produsul „Salam de Sibiu” este protejat ca brand românesc, de Uniunea Europeană, prin sistemul de denumire de indicație geografică protejată.
CITEȘTE ȘI: PĂSTRĂVUL AFUMAT ȘI SALAMUL DE SIBIU, PRODUSE CERTIFICATE ÎN PRAHOVA
Salamul de Sibiu a fost produs pentru prima dată de catre un italian, stabilit în Regatul României, acum mai bine de 100 de ani, potrivit informațiilor de la Ministerul Agriculturii.
Istoria produsului Salam de Sibiu începe în anul 1910, atunci cand Filippo Dozzi, profitând de conditiile climaterice favorabile producerii salamului crud-uscat, cu termen de maturare foarte lung și cu garanție de luni de zile, s-a hotărât să cumpere în Sinaia o clădire care adăpostea un restaurant, un depozit de vinuri și un hotel.
Trecătorile tradiționale, prevăzute cu vămi oficiale, ce legau Transilvania de Țara Românească, erau situate pe Valea Teleajenului (cu ieșire la Săcele), pe Valea Dâmbovitei (cu vămi la Rucăr și Bran spre Brasov și pe Valea Oltului) și la Turnu Roșu (ieșire spre Sibiu).
Dozzi începe să vândă produsul cu denumirea de „Salam de iarnă”, iar pe ștampila de export aplicată pe documentele ce insoteau marfa era inscriptionata „Vama Sibiu”, întrucât această vamă era punctul de ieșire spre teritoriul austro-ungar. Deoarece în Ungaria existau fabrici concurente care produceau un salam asemănător cu cel produs de Dozzi, existau si restrictii privitoare la tranzitarea transporturilor cu salam românesc pe teritoriul Ungariei.
Astfel, în comenzile venite de la partenerii externi numele produsului devine mai întâi „Salam din Vama Sibiu”, pentru ca mai apoi sa fie numit „Salam Sibiu”.
Salamul de Sibiu este un salam crud-uscat, realizat din carne de porc provenită de la porci ajunsi la maturitate si din slanina tare. Având o perioadă de maturare-uscare îndelungată (minim 60 de zile în prezența mucegaiului nobil), alimentul are o aromă specifică, inconfundabilă.
Producătorii român mai spun că România are o tradiție de peste 100 de ani în producerea Salamului de Sibiu, pentru care există o documentatie foarte bogată care atestă că produsul a început concomitent în două zone diferite din România, arealul Sibiului (Mediaș) și cel a Văii Prahovei.
Mai multe pe starupcafe.ro
CITEȘTE ȘI: ”TELEMEAUA DE SIBIU", AL ȘAPTELEA PRODUS ROMÂNESC ÎNREGISTRAT LA UNIUNEA EUROPEANĂ
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- TikTok Actualitatea Prahoveană