Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

 import de zahăr orez peste
Categorie: Economic

 

• România importă peste 90 la sută din necesarul de zahăr, 140 la sută din necesarul de orez și 93 la sută din necesarul de pește al țării.
• Asta reiese dintr-un răspuns al Ministerului Agriculturii unui deputat care a transmis o interpelare pe subiect.

Un paralmentar din Vrancea a formulat o interpelare prin care i-a cerut Ministerului Agriculturii să îi comunice, în contextul în care „România este dependentă de importuri, deși nu ne lipsește nimic pentru ca țara noastră să fie un producător de anvergură”, care sunt produsele agroalimentare autohtone de care țara noastră depinde în proporție de peste 70% de importuri la nivelul anilor 2021 și 2022.

Ministerul a răspuns că „din analiza schimburilor comerciale internaționale derulate la nivelul României în perioada 2021-2022, rezultă că există trei produse agroalimentare autohtone pentru care țara noastră depinde în proporție de peste 70% de importuri”.

Cele trei produse sunt zahărul, orezul și peștele.

CITEȘTE ȘI: EUROSTAT: ROMÂNIA, PE PRIMUL LOC ÎN EUROPA LA RISCUL DE SĂRĂCIE

Potrivit Ministerului Agriculturii, zahărul este importat anual în proporție de peste 90% din necesarul intern. Ministerul a indicat și cauzele pentru care s-a ajuns în această situație. Una dintre cauze este aceea că din 33 de unități de procesare existente înainte de 1989, s-a ajuns la una singură, cu două secții.
„În acest an urmează să fie dată, parțial, în funcțiune și fabrica de zahăr din Luduș. În ultimii 32 de ani nu a fost construită nicio fabrică de prelucrare a zahărului din trestie de zahăr, costurile de investiție fiind mari, iar durata de operaționalizare fiind între 8 și 10 ani, toate acestea determinând ca o astfel de investiție să fie considerată nerentabilă”, se mai arată în documentul Ministerului Agriculturii.
Același minister mai arată că producția de zahăr din sfeclă de zahăr din România are un cost mai ridicat decât producția de zahăr din trestie de zahăr, iar prețul nu este competitiv.
„Existența unui surplus de zahăr la nivelul Uniunii Europene, dar mai ales a zahărului obținut la nivel mondial prin procesarea trestiei de zahăr exercită o presiune deosebită asupra acestui sector”, mai arată Ministerul Agriculturii, care nu a oferit alte date aferente anului 2022, invocând confidențialitatea datelor.

În ceea ce privește orezul, Ministerul Agriculturii a arătat că România a importat în 2021 mai mult decât necesarul de consum, mai exact, 140%.
„Exporturile de orez realizate în anul 2021 au reprezentat 33% din totalul cumulat al importurilor și producției utilizabile de orez, Republica Moldova fiind una dintre principalele țări de destinație”, se mai arată în documentul Ministerului Agriculturii.

În ceea ce privește peștele, Ministerul Agriculturii a transmis că importăm 93% din necesar pentru că producția internă s-a redus substanțial „din cauza impactului tot mai mare al efectivelor de cormorani asupra efectivelor piscicole, pescuitului și acvaculturii”.

Potrivit Ministerului Agriculturii, pentru a stimula producția de sfeclă de zahăr și orez, fermierii vor beneficia în perioada 2023 – 2027 de mai multe avantaje.

Mai multe pe adevarul.ro

CITEȘTE ȘI: COMERȚUL EXTERIOR: ROMÂNIA A PIERDUT PIEȚELE TRADIȚIONALE

Back To Top