Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

recomandari cumparare imobil
Categorie: Economic
 • Cumpărarea unei case ori a unui apartament este o investiție importantă și toți și-ar dori ca lucrurile să se întâmple ca la carte.
 • Experiența ultimilor ani, cu dezvoltatori imobiliari de rea-credință, a demonstrat însă că încrederea oarbă nu-și are locul într-o astfel de tranzacție.
 • Pentru cei care au în plan o astfel de achiziție, comisarii de la Protecția Consumatorilor au pus cap la cap informații esențiale de care viitorii proprietari trebuie să țină cont, pentru a ajunge să se și bucure de imobilul cumpărat.

Recomandările privind aspectele care trebuie avute în vedere, la achiziționarea unui imobil, au fost întocmite de comisarii de la Protecția Consumatorilor - Regiunea Sud Muntenia, "ținând cont de actualul context macroeconomic, dar și local, cu dezvoltatori imobiliari intrați în insolvență, cu litigii aflate pe rolul instanțelor de judecată sau care fac obiectul unor dosare penale". 

Aceștia fac referire la detaliile la care trebuie să fiți atenți în cazul cumpărării unui imobil nou, dar și dacă discutați despre unul aflat abia în stadiul de proiect.

Astfel, în cazul achiziționării unui imobil nou:

 • Solicitați dezvoltatorului să vă pună la dispoziție actele de proprietate ale terenului pe care s-a edificat construcția, autorizația de construire și procesul-verbal de recepție finală la terminarea lucrărilor, certificatul de atestare a edificării construcției, precum și actul de apartamentare în urma căruia a rezultat unitatea locativă;
 • În cazul în care alegeți să încheiați mai întâi o promisiune de vânzare, trebuie să vi se pună la dispoziție un extras de carte funciară pentru informare, pentru a lua cunoștință de eventualele sarcini care grevează imobilul. Totodată, trebuie să știți că există posibilitatea notării promisiunii de vânzare în cartea funciară, cu acordul părților.
 • Dacă aveți în vedere să achitați prețul în urma contractării unui credit ipotecar, recomandăm să luați legătura cu o instituție bancară și să verificați mai întâi dacă vă încadrați să obțineți o astfel de finanțare, întrucât nu toți dezvoltatorii sunt dispuși să vă restituie avansul achitat, dacă banca alege să nu vă finanțeze.
 • Verificați suprafețele utile ale imobilului (dacă acestea corespund cu ceea ce se specifică în oferta de vânzare, precum și dacă imobilul respectă suprafețele utile minimale prevăzute de Legea 114/1996 – Legea locuinței, respectiv: garsoniera -37 mp, apartament cu 2 camere – 52 mp, apartament cu 3 camere – 66 mp, apartament cu 4 camere – 74 mp, apartament 5 camere – 87 mp). Dacă unitatea locativă nu se încadrează în aceste suprafețe minimale prevăzute de lege, dezvoltatorul trebuie să vă informeze în acest sens, inclusiv prin menționarea acestui fapt în cuprinsul promisiunii de vânzare sau al contractului de vânzare.
 • Solicitați dezvoltatorului sau notarului public instrumentator să vă pună din timp la dispoziție un model al contractului pe care urmează să îl semnați, astfel încât să aveți timpul necesar studierii tuturor clauzelor din cuprinsul acestuia. În ziua semnării contractului, vă recomandăm să îl citiți încă o dată în prezența notarului public și să îi cereți acestuia toate lămuririle pe care le considerați necesare.
 • La semnarea contractului de vânzare, verificați conținutul cărții funciare, solicitând notarului public instrumentator punerea la dispoziție a extrasului de carte funciară pentru autentificare, pentru a vă convinge de inexistența eventualelor sarcini, litigii etc., releveul apartamentului din care rezultă suprafețele și țineți cont de faptul că blocurile de locuințe au cărți funciare individuale și colective, fiind necesară verificarea amândurora.
 • Verificați finalizarea și funcționarea branșamentelor la utilități.
 • Verificați Cartea Tehnică a imobilului (în care apar detalii tehnice de execuție, materiale utilizate, nivel de calitate, precum și alte aspecte de natură tehnică).
 • Verificați clasificarea imobilului din punct de vedere al eficienței energetice, citind mențiunile din cuprinsul certificatului de performanță energetică a clădirilor.
 • Verificați garanția oferită de dezvoltator și condițiile de acordare a acesteia, precum și menționarea acesteia în contractul de vânzare-cumpărare.
 • Informați-vă cu privire la existența și cuantumul eventualelor costuri suplimentare pentru administrarea suprafețelor și facilităților comune (parc, loc de joacă pentru copii, piscină, sală de fitness etc.), aspecte care ar putea fi menționate în contractul de vânzare sau în regulamentul de ordine interioară, după caz.
 • Inspectați apartamentul pe care urmează să îl achiziționați și întocmiți o notă de constatare cu privire la eventualele vicii pe care le sesizați.
 • Verificați gradul și termenul de finalizare a întregului proiect, fiindcă puteți să fiți afectați de disconfortul generat de lucrările de pe șantier, precum și de utilizarea suprafețelor comune și a facilităților promise. Termenele de finalizare ale întregului proiect imobiliar trebuie menționate în cuprinsul contractului de vânzare.

În cazul achiziționării unui imobil aflat în fază de proiect:

 • La încheierea promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare, verificați suprafețele utile prin corelarea informațiilor din ofertele de vânzare cu cele din schițele/planurile imobilului, precum și dacă acestea corespund prevederilor legale privind suprafețele utile minimale pentru tipul respectiv de unitate locativă.
 • La semnarea promisiunii de vânzare, trebuie să vi se pună la dispoziție un extras de carte funciară pentru informare, pentru a lua cunoștință de eventualele sarcini care grevează imobilul.
 • Solicitați să vi se pună la dispoziție actele de proprietate pentru imobil, precum și autorizația de construire și verificați dacă aceasta este notată în cartea funciară.
 • Discutați cu dezvoltatorul imobiliar în ce măsură ar exista disponibilitate pentru notarea promisiunii în cartea funciară, fapt ce este posibil prin acordul părților.
 • Citiți și discutați cu atenție clauzele contractului, cu atenție deosebită la partea care se referă la sancțiunile aplicabile în cazul nerespectării dispozițiilor contractuale.
 • Acordați atenție mențiunilor privitoare la termenele de finalizare asumate de către dezvoltatorul imobiliar și la sancțiunile aplicabile în caz de nerespectare (toate aceste informații apar în mod obligatoriu atât în promisiunea de vânzare, cât și în contractul final de vânzare).
 • Solicitați informații cu privire la existența viitoarelor costuri suplimentare de administrare a suprafețelor comune și celorlalte facilități promise.

"Este bine de știut că taxele ocazionate de cumpărarea unui imobil cad în sarcina dumneavoastră, a consumatorului și că deși majoritatea dezvoltatorilor aleg să colaboreze încă din faza de proiect cu un anumit notar public, acesta are obligația legală să asiste părțile în mod egal, fără părtinire, fiind la rândul său interesat ca actul să fie încheiat în conformitate cu legea și cu voința părților. Aveți dreptul să solicitați orice informații credeți de cuviință, notarul public fiind obligat să lămurească toate aspectele juridice care țin de semnarea contractului.

Citiți și: DEZVOLTATORI IMOBILIARI DIN PLOIEȘTI, VERIFICAȚI DE PROTECȚIA CONSUMATORILOR. COMISARII AU OPRIT DE LA VÂNZARE MAI MULTE APARTAMENTE - FOTO

Bineînțeles că, dacă simțiți că notarul public instrumentator nu vă respectă interesele și nu vă informează corect și complet, aveți posibilitatea să solicitați serviciile unui alt notar, alegerea notarului nefiind apanajul exclusiv al uneia dintre părți.

Luarea în considerare a tuturor acestor recomandări va face ca achiziționarea unui imobil de către familia dumneavoastră să nu se transforme într-o sursă de probleme și neplăceri", se mai arată în ghidul întocmit de comisarul șef CRPC Regiunea Sud Muntenia (Ploiești), ing. Ion Iordăchescu, comisarul superior CJPC Prahova, Dragoș Drăgănescu, în colaborare cu notarul public Octavian Andrei Sandu.

 

Back To Top