Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

FMI: Circa 5 milioane de români lucrează în străinătate
Categorie: Economic

• Problemele demografice ale României fac obiectul unui raport publicat vineri seara de Fondul Monetar Internațional.
• Documentul analizează piața muncii din această perspectivă, notând reculul populației aptă de muncă și numărul mare de seniori raportat la tineri.

Participarea la forța de muncă este relativ scăzută, de 66,8%, a doua cea mai scăzută rată din UE. Asta e valabil pentru aproape toate grupurile demografice. „Asta sugerează că măsurile de stimulare a participării la forța de muncă ar putea fi o modalitate naturală de a compensa cel puțin parțial efectele declinului demografic”, arată FMI.

Vârsta medie la care românii au emigrat definitiv în 2022: 30,2 ani

Potrivit HotNews pe baza datelor oferite de INS, vârsta medie la care românii au luat decizia plecării definitive din țară a fost anul trecut de 30,2 ani, în creștere față de acum 10 ani (atunci se pleca la 27,7 ani), dar în scădere față de perioada de după evenimentele din decembrie 1989.

Provocări demografice

Rata natalității (născuți vii per femeie) este sub nivelul de înlocuire de 2,1, iar migrația netă (în mare parte a persoanelor în vârstă de muncă) continuă, mai arată raportul FMI.

CITEȘTE ȘI: MARCEL CIOLACU: "AUSTRIA ŞI-A FLEXIBILIZAT POZIŢIA ÎN CEEA CE PRIVEŞTE SPAŢIUL SCHENGEN". MINISTRUL PREDOIU, MANDATAT SĂ CONTINUE NEGOCIERILE

Emigrația a fost deosebit de puternică în timpul crizei financiare globale după aderarea la UE în 2007, care a facilitat imigrația în alte state membre ale UE – dar de atunci s-a diminuat treptat pe măsură ce perspectivele de angajare și standardele de trai în România au crescut. Cu toate acestea, migrația netă rămâne negativă, într-un moment în care migrația netă în aproape toate celelalte țări UE a devenit pozitivă.

În 2022, populația a crescut, pentru prima dată în 30 de ani. Deși nu sunt încă disponibile date mai recente despre migrație, creșterea populației în 2022 va fi probabil rezultatul afluxului celor 80.000-100.000 de refugiați ucraineni care au rămas în România și migranților din țări non-europene.

Numărul vizelor de muncă a crescut semnificativ, de la 3.000 în 2017 la 100.000 în 2022. Populația aptă de muncă scade și îmbătrânește. În 2007, populația în vârstă de muncă era de 14,5 milioane, dintre care 21% aveau vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, și numai 16% aveau vârste cuprinse între 55 și 64 de ani.

Până în 2019, populația în vârstă de muncă de 15-24 ani a scăzut la 16% iar a celor cu vârsta între 55 și 64 de ani a crescut la 18%. O evoluție similară are loc în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, dar cu o participare a persoanelor în vârstă la forța de muncă relativ scăzută.

O forță de muncă îmbătrânită ar putea duce la o creștere mai lentă a productivității, iar în România, acest efect ar putea reduce creșterea productivității totale a factorilor cu 0,4 puncte procentuale anual între 2020 și 2050. Productivitatea totală a factorilor se măsoară cu un raport simplu între produsul național agregat și suma resurselor folosite în producție. Acest indicator este calculat și folosit pentru a măsura eficiența economică dintr-o țară.

Rata de dependență este în creștere

În același timp, speranța de viață este în creștere, adâncind rata de dependență a seniorilor într-o populație în scădere.

În 2022, pentru fiecare persoană în vârstă de 65 de ani și peste, erau 3,3 persoane în vârstă de muncă, în scădere de la 4,6 în 2007. Pentru 2050, se estimează că raportul va ajunge la 2,0.

Creșterea economică rapidă a limitat până acum cheltuielile pentru pensii ca procent din PIB, dar pe măsură ce economia converge către venituri mai mari pe cap de locuitor și creșterea încetinește pe termen lung, presiunile fiscale vor crește.

Calitatea inferioară a educației din România poate contribui, de asemenea, la o participare pe piața muncii (LPF) scăzută. România are una dintre cele mai slabe performanțe la vârsta de 15 ani la matematică, știință și lectură din UE (indiferent de nivelul final de educație), iar diferența față de alte țări este mare.

Iar lucrătorii mai puțin calificați pot avea, de asemenea, mai multe șanse să lucreze în străinătate la munci sezoniere și să nu lucreze în România adâncind deficitul tot mai mare de forță de muncă slab calificată din România.

Mai multe pe hotnews.ro

CITEȘTE ȘI: LUCRĂRI DE MODERNIZARE A REȚELEI ELECTRICE, LA RÂFOV, SĂPTĂMÂNA VIITOARE. ALIMENTAREA VA FI OPRITĂ TEMPORAR ÎN MAI MULTE ZONE

Back To Top