Categorie: Economic

carduri bancareCardul de credit se poate transforma într-un împrumut foarte scump dacă nu cunoşti modul în care funcţionează. O disciplină financiară minimă te poate ajuta să scapi de împrumuturi fără dobândă sau cel puţin cu o dobândă minimă. Iată cum poţi rambursa sumele împrumutate în modul cel mai eficient pentru tine.

Cardurile de credit au ca scop acordarea unei linii de credit clientului, pe care acesta o poate folosi în orice scop, oricând pe parcursul a doi sau trei ani, titrează conso.ro.

Există câteva avantaje suplimentare pe care aproape toate cardurile le oferă şi care pot permite obţinerea de împrumuturi fără dobândă. Condiţia este să respecţi regulile impuse de bancă. Orice abatere duce la apariţia unor costuri semnificative.

Cumpărături la comercianţi

Plata cumpărăturilor cu cardul de credit este tranzacţia recomandată în toate cazurile. Niciodată să nu retragi numerar de la ATM dacă poţi plăti cu cardul de credit, relatează sursa citată.
Tranzacţia nu are comisioane în aceste situaţii şi, întotdeauna, vei putea beneficia de perioada de graţie, indiferent de banca emitentă.

Soluţia optimă de rambursare a acestor tranzacţii este în perioada de graţie. Plăteşte toate cumpărăturile până la data scadentă înscrisă în extras şi nu vei plăti nicio dobândă pentru creditul utilizat.

O altă soluţie este să accesezi programul de rate fără dobândă, în cazul în care cardul tău beneficiază de această facilitate. Ratele fără dobândă sunt valabile în multe cazuri, doar la anumiţi comercianţi, astfel că trebuie să te informezi înainte dacă magazinul ales este înscris în program, titrează conso.ro.

Dacă nu te poţi încadra în niciuna dintre opţiunile de mai sus, rambursează cât de mult poţi în fiecare lună.

Cea mai mare greşeală pe care o poţi face este să rambursezi doar suma minimă de plată. Acest lucru face ca împrumutul să devină foarte costisitor şi să pară că nu se mai termină.

Retragere de numerar la ATM

Retragerea de numerar de la bancomat este o operaţiune costisitoare. Banca îţi va percepe dobândă din prima zi de retragere până la rambursarea integrală a banilor, iar rata dobânzii este, în unele cazuri, mai mare decât la cumpărăturile cu cardul la comercianţi, mai titrează sursa citată.

În plus, comsionul de retragere de numerar este de câteva ori mai mare la cardul de credit decât la cardul tău de salariu, astfel că te poţi aştepta la un cost suplimentar semnificativ.

Dacă trebuie să apelezi la această operaţiune, singura soluţie este să încerci să rambursezi banii în cel mai scurt timp. Plăteşte cât de mult poţi în fiecare lună, pentru a rambursa creditul rapid. Ca şi în cazul de mai sus, evită cu orice preţ să rambursezi doar suma minimă de plată, trecută în extrasul de cont.

Pe piaţa românească, există câteva bănci care oferă perioada de graţie şi la retragerea de numerar. Potrivit conso.ro, acestea sunt Banca Transilvania, Carpatica şi ATE Bank.

În aceste cazuri, poţi evita plata dobânzii dacă rambursezi integral sumele retrase de la bancomat şi comisonul de retragere de numerar la următoarea scadenţă.

Back To Top