Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Economic

pensii privateSchimbările suferite de sistemele de pensii private din Ungaria şi Polonia reprezintă un semnal de alarmă pentru România. O analiză a conso.ro arată şansele de supravieţuire pe termen lung ale pensiilor private obligatorii de la noi.

În domeniul pensiilor private, România nu a fost un deschizător de drum. Dimpotrivă, deciziile luate la Bucureşti au copiat modelele implementate de alte ţări din Europa Centrala şi de Est.

PENSIILE PRIVATE OBLIGATORII au apărut în regiune la sfârşitul anilor '90. Primele ţări care au experimentat acest sistem au fost Ungaria (1997), Polonia (1999) şi Slovenia (1999). Apoi, modelul s-a extins în Bulgaria (2000) şi în ţările baltice: Letonia (2001), Estonia (2002) şi Lituania (2004), titrează conso.ro.

Alături de Slovacia (2005), România a fost una dintre ultimele ţări din regiune care a introdus Pilonul II (în 2008). Doar Cehia a întârziat până în 2013.

Pilonul II de pensii a fost implementat la recomandările Băncii Mondiale şi presupune ca o parte din contribuţiile la asigurări sociale să ajungă la fondurile de pensii private, iar participarea populaţiei să fie obligatorie.

Primii au abandonat!

După declanşarea crizei financiare, disponibilitatea guvernelor de a finanţa Pilonul II a scăzut, motiv pentru care nivelul contribuţiilor s-a diminuat semnificativ. Drept urmare, la sfârşitul lui 2010, Ungaria a tăiat cu totul finanţarea pentru Pilonul II şi a obligat populaţia să aleagă între pensia de stat şi pensia privată. Cine alegea pensia privată, trebuia să plătească mai departe CAS, dar nu mai beneficia de pensie publică, mai relatează sursa citată.

Acum, Polonia pune şi ea frână Pilonului II, participarea urmând să devină voluntară. Pilonul I şi Pilonul II pot să coexiste simultan, numai că fondurile de pensii nu vor putea investi în titluri de stat. Măsurile vor reduce mult rolul fondurilor de pensii private şi este posibil ca, în final, să fie impuse noi limitări.

Tendinţa României

Noua tendinţă regională este ca participarea la Pilonul II să nu mai fie obligatorie, ci voluntară. În acelaşi timp, în ţările occidentale se merge pe ideea unei înrolări automate, cu posibilitatea de a ieşi oricând din sistem.

Şi în România se va ajunge, probabil, în aceeaşi situatie, deoarece nu se poate impune la nesfârşit ca populaţia să fie obligată să cumpere servicii de care nu este interesată, aşa cum arată indiferenţa tot mai mare faţă de pensiile private a noilor participanţi. Eliminarea obligativităţii ar fi utilă deoarece ar mobiliza administratorii fondurilor de pensii private să aibă o abordare mai apropiată de interesele consumatorilor. În prezent, ei caută să mulţumească mai mult pe cel care le plăteşte serviciile: statul român (vezi ponderea exagerat de mare a titlurilor de stat din portofoliile fondurilor), care le direcţionează o parte din veniturile sale, mai titrează conso.ro. Dacă statul român nu va mai fi dispus să le finanţeze, din cauza dificultăţilor financiare, existenţa fondurilor de pensii private va fi pusă în pericol.

În acelaşi timp, cotele actuale de CAS nu încurajează crearea de noi locuri de muncă, iar guvernul va fi nevoit să taie din aceste contribuţii. Cum deficitul bugetar trebuie să respecte Pactul de Stabilitate şi Creştere, spaţiul de manevră devine tot mai îngust, iar la un moment dat, este posibil ca Pilonul II să sufere ajustări.

Back To Top