Categorie: Economic

taxe si impozite mai mariPersoanele care obţin venituri din chirii vor plăti asigurări de sănătate în limita a cinci salarii brute, respectiv cel mult 611 lei pe lună în acest an. Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă elaborată în acest sens de Ministerul Finanţelor.

Baza de calcul pentru contribuţiile la Sănătate aferente acestor venituri se stabileşte la fel ca în cazul contribuţiilor pentru pensie, limitată la cinci salarii brute, potrivit Mediafax. Astfel, pentru acest an, salariul mediu brut utilizat pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2.223 lei, iar prin aplicarea cotei de 5,5% reprezentând contribuţiile de sănătate, rezultă o sumă maximă de 611 lei pe lună la nivelul a cinci salarii.

Măsura face parte din angajamentele pe care Guvernul şi le-a asumat faţă de organismele internaţionale, lipsa unei astfel de decizii conducând la „reducerea finanţării sistemului public de sănătate".

Majorarea impozitelor pe veniturile din chirii, în contextul reducerii TVA la pâine, a fost criticată, acum proprietarii nu mai pot decât să plătească noua taxă. Totuşi, câţi dintre cei care obţin, în realitate, venituri din chirii, le declară la fisc? Brokerii imobiliari susţin că „statul ar putea încasa prin introducerea CAS-ului pentru proprietari sume substanţiale, având în vedere că doar în Capitală sunt închiriate circa 80.000 de locuinţe". Ar însemna aproximativ 165 milioane de euro pe an din contribuţiile la asigurările de sănătate pentru veniturile din chirii.

Luând în calcul o chirie medie lunară de 300 de euro pentru o locuinţă, rezultă că proprietarii din Bucureşti încasează aproximativ 300 de milioane de euro într-un an, titrează Mediafax.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă, un proprietar ar putea contribui la bugetul de asigurări de sănătate cu o sumă cuprinsă între 41 şi 611 lei pe lună. Baza de calcul propusă de Ministerul de Finanţe este avantajoasă pentru proprietarii care închiriază mai multe proprietăţi sau pentru cei care închiriază imobile scumpe. Proprietarii care închiriază 5 sau 10 locuinţe, aceştia nu plătesc un impozit pentru CAS mai mare de 611 lei pe lună indiferent de suma încasată din chirii. În schimb, dacă o persoană închiriază o proprietate cu 100 de euro nu poate plăti mai puţin de 41 de lei, chiar dacă valoarea tranzacţiei nu atinge salariul de bază minim brut pe ţară (750 de lei), este opinia brokerilor imobiliari pentru sursa citată.

Back To Top